Treinstation onder het kasteel van Laken

14/06/2011 - 15:49

Wat velen niet weten is dat er zich onder de grond van het kasteel van Laken een heus treinstation bevindt. Het ondergrondse spoorwegstation was een prestigeproject van koning Leopold II, die het kasteel van Laken wilde gebruiken als mondiaal congrescentrum. Koningen en regeringsleiders zouden per trein rechtstreeks in het kasteel aankomen, via een privéspoorlijn die het station verbond met het internationale spoorwegnetwerk. Jammer genoeg voor wijlen Leopold II, wacht het station al meer dan honderd jaar op zijn eerste trein. Van de ene dag op de andere werden de werken immers stilgelegd en tot op heden bleef het treinstation onafgewerkt. 

Royalty kreeg als eerste televisieploeg ooit toegang tot het ondergrondse station van Laken. Het reportageteam trok op onderzoek in de kelder van Laken, samen met een medewerker van het Brussels trammuseum en onderzocht wat er is misgelopen. En zelfs de deuren van het archief van het Koninklijk Paleis werden opengesteld om de plannen van het treinstation in te kijken.

'Royalty', zondag 12 juni om 17.50

Ontdek meer over Royalty

Nieuwe fragmenten

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.

Extra