Mijn vriendje is een oorlogsheld

20/06/2011 - 15:45

Na bijna 10 jaar oorlog in Afghanistan zijn er niet alleen veel doden, maar ook veel gewonden. Sommige soldaten zijn voor de rest van hun leven invalide.
Eén van hen is de Brit Craig Wood, een jongen van 18. 

“Ik lag daar in het ziekenhuis, volgepompt met morfine, en de dokters kwamen vertellen dat ik geen benen meer had. Ik kon het niet geloven.
Ik keek rond mij en dacht: waarom heeft die soldaat wél benen? En die soldaat? En die soldaat? Dat is verschrikkelijk, maar ik heb het moeten aanvaarden.”

Craig verloor twee benen en een arm bij een explosie. Vlak voor zijn missie had hij zijn vriendin nog ten huwelijk gevraagd.
Vicky is nog maar 16 jaar, maar kiest ervoor om bij haar vriend te blijven. Ze gaan zelfs samenwonen.

“Ik zal dag en nacht voor Craig moeten zorgen. ’s Ochtend moet ik hem uit bed heffen, de trap afdragen, zijn maaltijden klaarmaken.
Alles moet ik doen. Fysiek is Craig niet meer dezelfde persoon als een jaar geleden. Maar mentaal wel. Craig heeft gewoon wielen gekregen in plaats van benen.”
 
Het leven van Craig en Vicky zal nooit meer hetzelfde zijn. Een hard maar ook ontroerend portret. “Mijn vriendje is een oorlogsheld”, dinsdag 31/05 in Telefacts 360.

 

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Meer video's van Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 2018

Seizoen 2018

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra