Jean-Paul Perez

Jean-Paul Perez (1963) is de meest notoire foodexpert van Vlaanderen. De succesvolle zakenman gaat wekelijks één of twee keer op restaurant en hij beschikt over een indrukwekkende portie wijnkennis. Hij verslindt culinaire literatuur en is geabonneerd op een dertigtal culinaire tijdschriften. 

Thuis heeft Perez meer dan tweeduizend kookboeken en hij volgde stages bij een twintigtal twee- en driesterrenchefs, van Ferran Adrià (El Bulli) tot Alain Passard. Ondertussen bouwde hij een wijnkelder met vijftigduizend flessen uit. 

Jean-Paul Perez beheert ook 90pluswines, Europa’s meest complete online database voor de beste wijnen ter wereld.

De passie voor eten en drinken werd hem van kindsbeen af meegegeven. “Toen ik tien jaar was en een beloning kreeg voor een goed rapport, vroeg ik al om mee te gaan naar een goed restaurant”, vertelt Jean-Paul Perez. 

Perez zoekt het niet in de kwantiteit maar in de kwaliteit. Wat er op het bord verschijnt, wordt onmiddellijk genoteerd in een boekje en vereeuwigd op foto. Ieder gerecht wordt beoordeeld volgens vijf criteria: presentatie, kunstzinnigheid, vakmanschap, combinatie en smaak.

De gerechten van bekend Vlaanderen degusteren is dan ook een kolfje naar zijn hand.