Groen in Nood - Klimopboorkever

In 'Groen in nood' ging Jean langs bij Marijke. Marijke heeft een probleem met haar klimop. De bladen worden bruin en er zitten kleine kevers op de bladen. Ze heeft al geprobeerd om de aangetaste takken weg te snoeien, maar de kevers blijven zich verspreiden.

Jean bekijkt de klimop van naderbij. De frisse groene bladen zijn de eenjarige, de donkergroene zijn die van vorig jaar. De bruine bladen die tussen de klimop in zitten, zijn gewoon oudere, verdorde bladen die niet aangetast zij door een ziekte. De bladen waarvan de randen bruin worden, baren hem wel onrust.

Jean stelt vast dat de klimopboorkever de boosdoener is bij de klimop van Marijke. Deze kever komt al een tijdje voor in België, maar zorgt pas de laatste jaren voor aanzienlijke schade aan de planten. De kever boort gaatjes in de stengel. Hierin legt hij  eitjes. De larven die uitkomen voeden zich van het merg in de stengel. Hierdoor wordt de sapstroom van de plant onderbroken en gaan de bladen en stengels bruin kleuren en afsterven.

Het is niet aangewezen deze kever te bestrijden met middelen die je gebruikt voor de meer gekende klimopziektes zoals de vlekkenziekte, spint, kaliumgebrek... In dit geval moet je de plant behandelen met een specifiek anti-kevermiddel. Sproei al je klimop en herhaal dit 3 weken later nogmaals. Zo ben je zeker dat je ook de larven verdelgt.