Gek op Groen - Rozenveredelaar

In 'Gek op Groen' ontmoette Koen rozenveredelaar Martin. Martin ontwikkelt nieuwe rozenrassen. Hij is hier al 10 jaar fulltime mee bezig. Martin legt zich toe op buitenrozen. Hij wil sterke tuinrozen maken die in alle omstandigheden in een hedendaagse tuin kunnen gedijen. Ook aan de geur hecht hij veel belang.

Aan het ontwikkelen van een roos gaat een heel proces vooraf. Eerst gaat Martin op zoek naar goede ouderplanten aan de hand van een uitgebreid stamboomonderzoek. Eens die geselecteerd zijn, gaat hij aan de slag in zijn serre. De planten worden gekruist. Dit gebeurt heel gecontroleerd zodat het juiste stuifmeel zeker op de juiste bloem terecht komt. De bestoven plant krijgt dan een label dat hij tijdens heel zijn groei meedraagt. Als de bottel (of de nieuwe vrucht) rijp is, snijdt Martin hem af en plaatst hem in de koeling. Dit om de koudeperiode in de natuur na te bootsen. Hierna worden de zaden die in  de bottels zitten gezaaid. Als de plantjes uitkomen, worden ze verspeend. Daarna verhuizen ze naar het proefveld.

Volgens Martin begint dan pas het echte werk: de selectie. Martin observeert alle rozen voor lange tijd: hoe doet de bloem het, hoe vormt de struik zicht, is de plant ziekteresistent... Diegene die het goed doen worden verder gescreend en nemen deel aan wedstrijden. Als de plant op alle vlakken goed scoort, dan kan Martin hem patenteren en verdelen. Over dit hele proces gaat gemiddeld zo'n 10 jaar. Voor het veredelen van rozen, beschik je dus best over engelengeduld. 

Ondertussen heeft Martin al een 10-tal rozen op de markt (o.a. Rosa ‘Peter Paul Rubens’, Rosa ‘Sweet Blondie’ en Rosa 'Midsummersnow'). Toch is hij al volop bezig met zijn volgende droom: een roos met een rood hart ontwikkelen. Koen wenst hem hierbij veel succes!

Meer info vind je op www.rosica.be.