Ecologische siertuin - Rik Wouters

Rik begon in '72 met de aanleg van zijn ecologische siertuin. Hij kreeg de kans om omringende landbouwgrond te kopen waar hij zijn tuin kon aanleggen. Rik wou op die manier een stukje natuur vrijwaren van verkaveling en het landschap van zijn jeugd bewaren.In het begin was het een zonnige bordertuin. Naarmate de bomen en struiken groeiden, evolueerde de tuin naar een echte schaduwtuin. Alhoewel de tuin aangelegd is, oogt hij heel natuurlijk.

Het hele seizoen is er iets van kleur te zien: nu stralen de daglelies (Hemerocallis lilioasphodelus), korenbloemen (Centaurea cyanus) en de valeriaan (Valeriana officinalis). In het voorjaar staat het in de bloembollenweide dan weer vol narcissen en krokussen. 

Dankzij het knuppelpad, dat gemaakt werd van gerecupereerd materiaal en kastanjehout, geraak je met droge voeten heel de tuin rond. Langs de poelen vind je onder andere een prachtig volgroeide koningsvaren (Osmunda regalis) en een enorme Amerikaanse aronskelk (Lysichiton americanus).

Aan de poel achterin komt Rik helemaal tot rust. Het is zijn favoriete plek. Niet enkel de poel zelf, maar ook het wilde grasland er rond dat momenteel vol gevlekte orchis staat (Dactylorhiza maculata) fascineert Rik mateloos. Het onderhoud in Riks tuin is minimaal: af en toe een tak wegsnoeien is voldoende. Genieten is hier dus de boodschap!