Ontdek de streek van 'Amateurs'

 Opnamelocaties

Beersel: Herisemmolen

Het museum is gevestigd in een 19de-eeuwse kartonfabriek, ontstaan uit een 16de-eeuwse papiermolen. Vandaag is de Herisemmolen een educatief museum voor papier-, karton- en aandrijftechnieken. Na jaren inactiviteit drijven waterwielen en een gerestaureerde stoommachine opnieuw de 19de-eeuwse kartonmachines aan, voor de levensechte ervaring van een oude molen/cartonnerie. Een industrieel historische site waar men de kunst van papierscheppen graag deelt met de bezoeker. Een gedeelte van de vroegere smidse werd omgebouwd tot een gezellige taverne-restaurant

Meer info?
www.depajotters.be

 

Onze-Lieve Vrouw-Lombeek: Cafe Pajottenland

 

Café Pajottenland, opnamelocatie van Amateurs, ligt in het centrum van het mooie O.L.V.-Lombeek, dat in 2008 verkozen werd als mooiste dorp van Vlaams-Brabant. Het glooiende landschap met zijn verrassende vergezichten kan men ontdekken langs wandel- en fietspaden.

Meer info?
www.depajotters.be

 

Lennik: Dorpsplein Gaasbeek

 

Het historische relaas van Gaasbeek is uiteraard nauw verbonden met het verleden van het land van Gaasbeek. Maar ook het bevallig dorpspleintje met zijn oude schandpaal en de Onze-Lieve-Vrouwkerk zijn beslist je aandacht waard. Gaasbeek bezit een stemmig dorpsplein met de bomen op de parking en in het midden de schandpaal. Hier kan je elke zaterdagnamiddag de boerenmarkt bezoeken

Meer info?
www.depajotters.be

 

Galmaarden: Congoberg

 

Op deze locatie staat het beeldhouwwerk ‘Ontvoering van Europa’ van Koenraad Tinel. In 1944 stond Koenraad Tinel als 10-jarige letterlijk op de puinen van Europa. Het verwerken van de bloedige gevolgen van een verdeeld continent bracht hem tot een genereus artistiek gebaar. Zijn monumentaal ontwerp voor een Europamemoriaal spant een boog van WOII tot vandaag.

Het monument in plaatstaal is acht meter hoog en bijna negen meter lang.

Meer info?
www.depajotters.be

 

Het decor van de reeks

Beersel: Kasteel van Beersel

Deze waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag tegen het einde van de 15e eeuw, zodat je dadelijk ervaart, hoe er in een middeleeuws, versterkt kasteel geleefd werd. Liefhebbers van Suske en Wiske kennen het kasteel uiteraard ook van het album "De Schat van Beersel"

Meer info?
www.depajotters.be
www.toerismebeersel.be

 Bever : De Heks van Bever

Wie het kleinste dorp van het Pajottenland binnenrijdt wordt gecharmeerd door een klein standbeeld van een heks. In Bever houdt de Makrallen de heksenfolklore in ere.

Meer info?
http://www.bever-bievene.be/

 

 

Dilbeek: Openlucht Museum Breugel

 

Bruegel woonde de laatste 10 jaar van zijn leven (tot 1569) in Brussel. Hij vond veel inspiratie in de Pedevallei. Op meerdere van zijn schilderijen komen elementen uit de streek voor (de kerken van Sint-Anna-Pede, van Itterbeek en Dilbeek, de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede en nog veel meer). Het kerkje is wereldberoemd geworden omdat het voorkomt op "de Parabel van de blinden" van Pieter Bruegel de Oude. Dit openluchtmuseum is uniek in de wereld: nergens anders kan men, het hele oeuvre van Pieter Bruegel de Oude beter ontdekken. Hier staan 19 grote, kleurvaste en weerbestendige reproducties van zijn mooiste schilderijen, uit 11 musea. De werken staan opgesteld langs een bewegwijzerde wandeling (ca. 7 km) en fietsroute (45 km) met vertrek aan het kerkje van Sint-Anna-Pede. "Grote kunst in een mooie natuur". Het museum is op elk ogenblik en voor iedereen vrij toegankelijk te voet, per fiets of met de wagen.

Meer info?
www.depajotters.be
www.dilbeek.be/vrije-tijd-toerisme.html

 

Galmaarden: Museum van het Belgisch Trekpaard

 

In het hartje van het Pajottenland, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Vollezele, ligt het Museum van het Belgisch trekpaard.

In dit kleine gezellige museum komt u alles te weten over hoe de legendarische hengsten Orange I en Brillant het Belgisch trekpaard op de wereldkaart hebben gezet.

U komt er te weten waarom Vollezele de bakermat van het Belgisch trekpaard is. Via anekdotes en foto's maakt u kennis met het eens zo bruisende leven in dit nu zo rustige dorpje.

Bezoek het Museum met de Pajottenland Pas!

Meer info?
www.depajotters.be

 

Lennik: Kasteel van Gaasbeek

 

Het kasteeldomein van Gaasbeek is de laatste restant van de oude heerlijkheid Gaasbeek, die in 1236 werd gesticht door de hertog van Brabant. De bekendste eigenaar is zonder twijfel Lamoraal, graaf van Egmond, die het kasteel kocht in 1565, drie jaar voor zijn dramatische terechtstelling. Een eerste versterkte burcht werd in het midden van de 13e eeuw opgetrokken om Brabant te beschermen tegen invallen uit Vlaanderen en Henegouwen. Dit slot werd echter verwoest in 1388. De heropbouw, waarvan een aantal buitenmuren nog te zien is, duurde twee eeuwen. Tijdens het eerste kwart van de 17e eeuw liet Renaat van Renesse een Franse tuin, een barokpaviljoen en een kapel optrekken in het domein. Het kasteel is een must see tijdens uw bezoek aan het Pajottenland, het park rondom het kasteel is vrij toegankelijk. Het kasteel zelf is open van 1 april tot en met 13 november 2011, elke dag behalve maandag, telkens van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u). Ook open op feestdagen!

Meer info?
www.depajotters.be
www.lennik.be/toerisme_rubriek.html

 

Gooik: De Cam

 

Gooik-dorp heeft vier brouwerijen gehad. De bekendste vandaag is "DE CAM", de brouwerij van de Baanderije van Goycke, eigendom van de adelijke familie van Gottignies. Deze heren bleven slechts twee generaties in Gooik. Hun brouwerij is vandaag het gemeenschapscentrum "DE CAM" geworden en hun wapenschild werd door de fusiegemeente Gooik geadopteerd. Het oudste huidige gemeentewapen vind je dan ook in de muur van de schuur en boven de voordeur van het woonhuis van "DE CAM". In "DE CAM" liggen nog een geuzestekerij en een volksinstrumenten-museum van Europese klasse. Zonde moest je het niet bezoeken.

Meer info?
www.depajotters.be
www.gooik.be/vrije-tijd/toerisme

 

 Halle: Sint-Martinusbasiliek

 

De Sint-Martinusbasiliek van Halle is het grootste en belangrijkste monument van onze stad. Sinds 1267 is het een druk bezocht bedevaartsoord van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle die volgens de legende de stad in 1489 beschermd zou hebben tijdens een belegering door de kanonballen in haar mantel op te vangen en zo zwart werd. Je kan de bewuste kanonballen nog steeds bezichtigen in de kerk. Maar de basiliek is zoveel meer. Ze is één van de meest unieke bouwwerken in de laat-gotische stijl en herbergt tal van prachtige kunstschatten en architectuur. Vanaf eind mei 2015 opent de Sint-Martinusbasiliek opnieuw haar deuren voor het grote publiek na een restauratieperiode van 2 jaar! Een bezoek meer dan waard!

Meer info
www.depajotters.be
www.toerisme-halle.be

 

Herne: Kartuizerklooster

 

Het Kartuizerklooster van Herne is het oudste in de Nederlanden en is in 1314 gebouwd in opdracht van Walter II, heer van Edingen. In 1580 door Ninoofse protestanten geplunderd en in brand gestoken. Het nog bestaande gastenkwartier en de tiendenschuur werden herbouwd begin 18de eeuw. In 1783 werd het op bevel van Jozef II opgeheven en nadien verkocht. Herdenkingssteen ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de Boerenkrijg (1798).

Meer info?
www.depajotters.be
www.herne.be/fb111tmld680wdec1qyw57.aspx

 

Liedekerke: Ommegang

 

Een bekend stukje erfgoed te Liedekerke de "Ommegang van Ter Muilen" werd opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Ter Muilen en bestaat reeds sedert de 14de eeuw. Het is een route van twaalf nisvormige kapelletjes langs de Hollebeek die de mysteries van de rozenkrans voorstellen. Een nog steeds populair wandeltraject dat deels over een openbare gemeentelijke voetweg en ook het gemeentelijke wandelpad van "De Lus rond Liedekerke" loopt. Eventjes stil staan in de tijd!

Meer info?
www.depajotters.be
www.toerisme-pajottenland.be/NL/62/87/Liedekerke.htm

 

Roosdaal: Hertboommolen

 

De windmolen Hertboom, gelegen op het kruispunt van 2 veldwegen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek met een boeiende historiek. Het eigentijds museum dompelt je op een interactieve manier onder in de wereld van de molenaar en het belicht de bewogen molengeschiedenis.

Je maakt kennis met het tragische verhaal van de drie moorden die op de molensite werden gepleegd in de 18de en 20ste eeuw en (her)ontdek de integrerende figuur van Kapitein Zeppos uit de gelijknamige VRT-klassieker "Kapitein Zeppos" die op de molensite opgenomen werd. Kinderen assisteren bij een echt "Kapitein Zeppos"-mysterie en ontdekken via zoek- en puzzelopdrachten alle hoeken van de molensite. 

Meer info?
www.depajotters.be
www.toerismeroosdaal.be

 

 Sint-Pieters-Leeuw: Rozentuin Coloma

 

In het hartje van Sint-Pieters-Leeuw bloeien jaarlijks meer dan 3000 rozenvariëteiten uit 25 verschillende landen. Samen zijn ze goed voor ruwweg 300.000 bloemen. Het Colomapark heeft er zo naast het kasteel een grote toeristische troef bij gekregen.

In 1995 begon de afdeling Bos & Groen van de Vlaamse Gemeenschap met het aanleggen van de tuin. In de volgende zeven jaren werd hij omgetoverd tot één van de grootste en belangrijkste rozentuinen van Europa. Intussen is hij één van de kleurrijkste natuurgebieden in de Groene Gordel rond Brussel.

De tuin werd aangelegd in fases: de rood- witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin, de Internationale tuin, het museum met klimrozen en de Japanse tuin.

Meer info?
www.depajotters.be
www.toerisme-pajottenland.be/NL/66/92/Sint-Pieters-Leeuw.htm