PREVIEW: Alloo in de Vrouwengevangenis

In aflevering 1 van Alloo in de Vrouwengevangenis maakt Luk Alloo kennis met Kim, Kelly, Annick, Niki en Gerda, enkele gedetineerden uit de vrouwengevangenis van Hasselt. Hij praat ook met de penitentiaire bewakingsassistenten over het regime
 binnen de gevangenismuren. En dat regime is zwaar. Luk Alloo stelt al gauw vast dat alle gevangenen dag en nacht in de weer zijn met hun vrijlating. Alleen weten ze niet wanneer die vrijlating er precies zal komen… 

Kelly belandde als jonge vrouw in de greep van heroïne. Het lukt haar vooralsnog niet om de hard drug uit haar leven te bannen. “Ik zit nu voor de derde keer in de cel omdat ik er niet in slaag mijn voorwaarden na te leven. Telkens wanneer ik op vrije voeten ben, herval ik. De verleiding om de methadon te vervangen door heroïne is te groot. Eenmaal je de drug gebruikt, is het heel moeilijk om er vanaf te blijven”, getuigt Kelly openhartig. 

Gerda zit in totaal al tien jaar in de cel voor drugsbezit en druggebruik. “Toen mijn man overleed, kreeg ik het moeilijk”, vertelt ze aan Luk. “Ik geraakte verslaafd aan speed en later aan heroïne. Het duurde ook niet lang voor ik heroïne begon te dealen. De drug bepaalde mijn leven, tot ik werd opgepakt. In de gevangenis krijg ik zelden bezoek. Mijn moeder komt één keer om de twee maanden.” 

Ook Kim geraakte op jonge leeftijd in de ban van drugs. De verslaving sloeg toe op haar zeventiende, ondertussen zit Kim al 17 maanden in de cel voor druggebruik en drugshandel. De omgang met foute mannen ligt volgens Kim aan de basis van haar drugsdelicten: “Ik voelde me aangetrokken tot mannen met een zwaar verleden of mannen met criminele feiten op hun palmares. Daar is het misgelopen. Mijn dochter is zeven en wordt nu opgevangen door mijn moeder en de schoonmoeder”. 

Ook Annick, die nu twee weken opgesloten zit in haar cel in de Hasseltse vrouwengevangenis, is bekommerd om haar zoontje. “Het is mijn eerste keer in de gevangenis. Mijn zoontje van 7 denkt dat ik op vakantie ben...”, vertrouwt ze Luk toe. Hoe gaan deze vrouwen om met hun kloppende moederhart? 

Meer video's van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis