Scheidsrechter Steven krijgt bezoek

Mathias Coppens trekt met de Irakese vluchtelingen Majid en Ali naar Syrië om er hun moeder te bezoeken die net als haar zonen Irak is ontvlucht na de val van Saddam Hoessein. In een tweede reportage krijgt de Brugse scheidsrechter Steven onverwacht het bezoek van zijn vriendin uit Mexico.

Met Ali en Majid naar Syrië

Het verhaal van de broers Ali (30) en Majid (38) illustreert op een pijnlijke manier wat de impact is van oorlog op het leven van de gewone man. Majid en Ali hebben zowel de Golfoorlog van 1990 als die van 2002 meegemaakt. Maar het is vooral die laatste die hun leven volledig overhoop heeft gehaald.

Majid Abdul Amir studeert in 1994 af als vliegtuigingenieur in Bagdad. Na lang zoeken vindt hij uiteindelijk een job in het leger van Saddam Hoessein. Majid wordt correct betaald en dat is op dat moment het enige wat telt voor de piepjonge vliegtuigingenieur. Als oudste zoon moet hij immers instaan voor het onderhoud van het gezin. Van zijn opperbevelhebber heeft hij geen al te hoge pet: “Saddam behandelde mensen als honden, hij gaf hen eten en net zoals honden volgden de mensen hem”.

Op 14 april 2003 brengen geallieerde troepen het regime van Saddam Hoessein ten val. Majid wordt als ex-militair geviseerd. Hij raadt zijn familie dan ook aan om enkel buiten te komen voor het hoogstnodige. Maar zijn jongere broer Ali is 23 en is geen mens om dag en nacht binnen te blijven.  Op 6 oktober 2003 maakt hij een ritje met de auto van zijn broer door het levensgevaarlijke centrum van Bagdad. En dat zal hij geweten hebben. Hij belandt in een hinderlaag en wordt getroffen in de rug. Vanaf dat moment is Ali verlamd vanaf zijn middel en moet hij zich verplaatsen in een rolstoel.

Majid wordt verteerd door schuldgevoelens, en wil maar één ding: de beste medische zorgen voor zijn broer. Maar die kan hij in Bagdad onmogelijk krijgen. Ali blijft twee jaar lang aan bed gekluisterd en is voor alles aangewezen op zijn moeder en broer. Ali verliest zijn vroegere levenslust en wil maar één ding: zo vlug mogelijk sterven. Maar zijn broer laat het zo ver niet komen. Hij neemt voorlopig afscheid van zijn vrouw om met zijn broer naar België te vluchten. 

Op 14 januari 2006 landen de broers na een lange helse tocht op Zaventem. Hier in Vlaanderen kan Ali eindelijk revalideren en krijgt hij opnieuw zin in het leven. Zijn broer Majid gaat opnieuw studeren, zodat hij op termijn zijn diploma vliegtuigingenieur ook hier in België kan gebruiken.

Sinds hun vertrek uit Irak heeft Ali zijn moeder niet meer terug kunnen zien. Ook zij is Bagdad ontvlucht. Ze woont in Jaramana, een nederzetting voor vluchtelingen in de Syrische hoofdstad Damascus. Samen met Mathias Coppens reizen de broers naar Damascus voor een bijzonder hartverwarmende familiereünie.

Jocelyn uit Mexico komt naar Vlaanderen

In 2007 leert de Brugse scheidsrechter Steven de Lille (22) de Mexicaanse Jocelyn (21) kennen via de populaire sociale netwerksite Facebook. De twee raken verslingerd aan elkaars virtuele gezelschap en worden smoorverliefd. Hoewel hun band al chattend alsmaar inniger wordt, blijft hun liefde lange tijd beperkt tot het internet.

Tot Steven in 2008 genoeg centen bijeen heeft gespaard om naar zijn verre liefde toe te reizen en haar voor het eerst in de armen kan sluiten. Samen beleven ze een fantastische zes weken in Campeche, de thuisstad van Jocelyn. Een jaar later komt Jocelyn enkele dagen naar België. Maar omdat zij nog maar pas afgestudeerd is en Steven in zijn laatste jaar leerkracht LO zit hebben de twee niet de middelen om opnieuw naar elkaar toe te reizen. Dus krijgt Steven een bezoekje van Mathias Coppens dat hem nog lang zal bijblijven...