Met een dubbel doel naar Ivoorkust

26/03/2010 - 10:50

Mathias Coppens reist samen met de Gentse bouwvakker Morly naar Ivoorkust met een dubbel doel: Morly na 10 jaar herenigen met zijn zus en hem de kans geven een laatste groet te brengen aan het graf van zijn vorig jaar overleden moeder. In de 2de reportage maken we kennis met Pasqualina, een bejaarde Italiaanse migrant die in Argentinië woont en al erg lang haar zus die naar Limburg is uitgeweken niet meer heeft gezien.

Morly

In 2000 ontvlucht Morly zijn geboorteland Guinea. Hij hoopt zoals vele landgenoten een beter leven te vinden in Europa. Maar aanvankelijk draait het even anders uit. Morly zwerft ruim 3 jaar zonder papieren door Europa. Hij heeft geen dak boven zijn hoofd, overleeft met wat hij in vuilnisbakken vindt en leeft met de constante angst om opgepakt te worden.

Na heel wat omzwervingen komt hij in de zomer van 2002 uiteindelijk in Gent aan. De stad viert zijn jaarlijkse feesten en Morly vergeet even zijn miserie. Hij heeft het best naar zijn zin en besluit in Gent te blijven. Een beslissing die hij tot op vandaag niet betreurt. Want het is in datzelfde Gent dat Morly Liane tegen het lijf loopt. De twee worden verliefd en zijn vandaag al 4 jaar samen. Op 3 februari 2009 wordt hun eerste dochter Hawa geboren. Het koppel is in de wolken maar lang duurt de vreugde niet. Wanneer Morly zijn kostuum strijkt om naar de materniteit te gaan om zijn dochter te bezoeken krijgt hij slecht nieuws uit Ivoorkust waar zijn moeder woont. Zijn zus meldt hem dat hun moeder plotseling is overleden.

Vandaag zijn we een jaar verder en het is Morly nog steeds niet gelukt om het graf van zijn moeder te bezoeken. Maar dat is niet de enige reden waarom hij ervan droomt om naar Ivoorkust te reizen. Want ook zijn zus Fatou heeft hij in geen tijden gezien. Mathias doet hem dan ook een voorstel dat hij niet kan weigeren…

Rosaria en Pasqualina

Rosaria en Pasqualina zijn 2 kranige zussen van respectievelijk 78 en 82 jaar. Ze groeiden op in de jaren ’30 van vorige eeuw in het Zuid-Italiaanse Lecce. De zusjes waren altijd 2 handen op 1 buik. Ze zijn onafscheidelijk maar na de Tweede Wereldoorlog komt daar onherroepelijk een einde aan. Italië wordt getroffen door een enorme werkloosheid en een massale migratiegolf komt op gang. Rosaria en Pasqualina zijn ondertussen getrouwd en ook hun respectievelijke echtgenoten besluiten om hun geluk in het buitenland te beproeven. Rosaria volgt haar man naar Genk en ook Pasqualina verhuist met haar man. Zij het naar het net iets verder gelegen Argentinië.

Ondanks de afstand blijven de zussen erg close. Ze bellen lange uren en schrijven al even lange brieven. Maar ze zien elkaar maar erg sporadisch. Vandaag hebben ze beiden een gezegende leeftijd en vliegen is voor beiden niet echt een optie. Tot Mathias Coppens op de proppen komt. Pasqualina raapt haar al haar moed bijeen om haar zus nog eenmaal een bezoek te brengen. Een bezoek dat de zussen nog lang zal heugen.

Ontdek meer over All You Need is Love

Nieuwe fragmenten

All you need is love programma info

In All You Need is Love gaat Mathias Coppens letterlijk en figuurlijk tot het uiterste om familieleden met elkaar te herenigen: van de verste uithoeken van Canada naar de andere kant van de wereld, down under in Australië, van het tropische Brazilië tot in Antananarivo of naar de hoofdstad van Madagaskar.

In elke aflevering overvalt Mathias argeloze Vlamingen en laat hen honderduit vertellen over hun gemis. Ze luchten hun hart met pakkende verhalen over het hunkeren en smachten naar een geliefd familielid in het verre buitenland, over de leegte na het vertrek van kleinkinderen, kinderen of ouders, over die andere wereld die adoptiekinderen gedwongen of vrijwillig achter zich moesten laten. Daarna bezorgt Mathias hen met een snuifje humor en medeleven een tweede verrassing door een onverwacht weerzien te regelen met hun familie. Een weerzien waar ze soms jaren intens naar verlangd hebben.

Extra