Mathias viert Moederdag

De tiende aflevering van 'All You Need Is Love' staat in het teken van Moederdag. Beide reportages hebben de universele moederliefde als centrale thema.

Mathias reist met Jennefer naar de Filippijnen om er haar moeder op te zoeken

In een eerste reportage keert Mathias Coppens met Jennefer Ulop (27) uit Ninove voor het eerst in 8 jaar terug naar haar geboorteland, de Filippijnen. Jennefer is afkomstig uit het zuid-oosten van de archipel. Ze groeit op in een jungledorp in de buurt van de stad Barcelona. Er is geen elektriciteit en hetzelfde kan gezegd worden van enige toekomstperspectieven. Als Jennefer 16 is, verlaat ze haar geboortedorp en trekt naar de hoofdstad Manilla om er als verkoopster in een busstation te werken. Als oudste dochter van 6 kinderen moet ze mee instaan voor het onderhoud van het gezin. Jennefer werkt 7 op 7 lange dagen van meer dan 14 uur. In ruil krijgt ze een schamele 20 euro. 3 jaar lang werkt Jennefer zich te pletter tot ze de kans krijgt om via een tante naar België te komen. Zoals veel jonge Filippijnse vrouwen droomt ze van een beter leven in het rijke westen. In 2002 waagt ze haar kans en strijkt neer in Ninove. Ze gaat aan de slag als poetsvrouw. En weer doet ze dat niet enkel voor zichzelf. Elke maand stuurt ze minstens 200 euro op naar haar familie.

Een van de gezinnen waar Jennefer poetst is dat van Roos en haar tweelingzonen Beau en Mauro. Ze is er graag gezien en komt er vaak op de koffie. Niet zelden vertelt ze lange verhalen over haar geboortedorp en hoezeer ze wel niet verlangt om haar familie, en in het bijzonder haar moeder, nog eens terug te kunnen zien. De tweeling surft geregeld met haar via Google Earth naar haar geboortedorp. Maar ook zij weten dat dit maar een schrale troost is. Daarom schakelden ze de hulp in van Mathias Coppens. Geheel onverwacht krijgt Jennefer de kans om samen met Mathias naar de Filippijnen te reizen. Een kans die ze met beide handen grijpt.

Mathias zorgt voor een reünie van Hector uit Ecuador met zijn moeder

Ook Hector heeft een bijzondere band met zijn moeder. En ook hij heeft haar lange tijd niet gezien. 4 jaar om precies te zijn. In 2006 leert Hector de Vlaamse Lieselot kennen die op reis is in Ecuador. In geen tijd raken de 2 smoorverliefd op elkaar. Na haar vakantie keert Lieselot nog eenmaal terug naar Ecuador. Het koppel besluit om een toekomst uit te bouwen in België, meer bepaald in de Westhoek. Hector ruilt het warme Ecuador in voor het net iets frissere Staden. Maar het koppel heeft het erg naar hun zin. Hector heeft een vaste baan in de bouwsector en is een graag geziene gast in Staden. Steeds beleefd en immer goed gezind, zo luidt het. Maar dat is enkel schijn. Want het gemis aan zijn moeder Carmen bedroeft Hector diep. Maar dat weten enkel zijn lief en zijn schoonmoeder. Want het is zij die de hulp van Mathias Coppens inschakelt om Hector voor het eerst in 4 jaar met zijn moeder te herenigen. En dat gebeurt ook.

Carmen is 54 en heeft het haar hele leven niet onder de markt gehad. Ze kent weinig geluk in de liefde en staat een groot deel van haar leven in voor de opvoeding van 6 kinderen. Hector is de oudste van het gezin en gaat al van zijn 14de uit werken om de touwtjes aan elkaar te helpen knopen. Hij verkoopt snoep en poetst schoenen. Carmen heeft al die tijd een uitstekende band met haar zoon. Zijn definitief vertrek naar België blijft voor haar dan ook een bittere pil om slikken. Ook vandaag moet Carmen elke maand krabben om rond te komen. Een reis naar België is voor haar niet meer dan een verre droom. Tot ze op haar verjaardag afzakt naar de Westhoek. Een mooier verjaardagsgeschenk kan ze zichzelf niet wensen. En ook Hector zal de 54ste verjaardag van zijn moeder niet licht vergeten.