Mathias trekt richting Burundi

Mathias Coppens herenigt de Amerikaanse Nico met Eveline, zijn geliefde in België. In een tweede reportage trekt Mathias naar het arme Burundi waar hij Charlotte na meer dan 10 jaar terug in contact brengt met haar broer Charles.

Mathias herenigt Eveline met haar geliefde Nico

In 2003 krijgt Evelines vader een roeping van God, waardoor het hele gezin van Hasselt naar Amerika verhuist. Hij ging er studeren aan de Bijbelschool. Tijdens de jeugddienst van de kerk, leert Eveline de footballspeler Nico kennen. Voor Nico was het liefde op het eerste gezicht maar het duurt nog een jaar vooraleer ze een koppel worden. In 2007 scheiden hun wegen want de vader van Eveline heeft opnieuw een roeping: een geloofsgemeenschap oprichten in Hasselt. Hij vertrekt met heel zijn gezin naar België waardoor Eveline nu al 3 jaar Nico moet missen.
 
Plots wordt Krista, de mama van Eveline, verrast door een bezoekje van Matthias. Samen met Evelines zus, die de brief schreef, vertellen ze over hun leven in Amerika. De mama van Eveline vindt het vreselijk dat haar dochter haar vriend zo weinig kan zien. Daarom gaat Mathias Eveline opzoeken. Ze is verdrietig omdat ze het huwelijk van haar beste vriendin zonder Nico moet bijwonen, maar daar brengt Mathias Coppens verandering in…

Mathias brengt Charlotte terug in contact met haar broer uit Burundi

Voor de tweede reportage trekt Mathias naar Lommel. Dat is de thuisbasis van Charlotte Goossens. In tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden is zij niet afkomstig uit Lommel maar wel uit Burundi, één van de armste landen van Afrika. Maar liefst 68% van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. In 1993, na de moord op toekomstig Hutupresident Ndadaye, breekt daar een burgeroorlog uit tussen de hutu’s en de tutsi’s waarbij naar schatting 100.000 mensen om het leven kwamen.

De familie van Charlotte ontsnapt niet aan deze vijandelijkheden want zij zijn tutsi’s. Haar mama wordt levend verbrand en haar papa wordt koelbloedig door de rebellen afgemaakt wanneer ze amper 6 jaar is. Haar oudste broer Diedonné ontfermt zich over haar en samen vluchten ze naar een nabijgelegen bos waar ze zich schuilhouden. 30 dagen lang overleeft Charlotte samen met haar oudste broer Diedonné in het bos. Daarna brengt hij haar in veiligheid in een weeshuis. Niet veel later komt ook Diedonné tijdens de burgeroorlog om het leven. Charlotte en haar jongste broer zijn de enigen van het gezin die de genocide overleven.

Op 9 maart neemt Charlotte samen met haar pleegmoeder het vliegtuig naar België. De band met haar broer Charles wordt radicaal doorgeknipt. Tot ze hem 10 jaar geleden weer op het spoor komt. Ze missen elkaar enorm en daarom probeert Mathias de twee te herenigen.