Mathias trekt naar Kazachstan

18/03/2010 - 16:35

Mathias Coppens trekt met Gulnara Ibrahimova voor het eerst in 10 jaar terug naar haar geboorteland Kazachstan om er haar zieke moeder een verrasingsbezoek te brengen. En de Congolese adoptiebroers Jason en Donald krijgen hun biologische ouders te zien.

Met Gulnara Ibrahimova naar haar geboorteland Kazachstan

In 2000 ontvlucht Gulnara samen met haar 2 kinderen haar geboorteland Kazachstan. Een jaar eerder wordt haar vader door politieke tegenstanders vergiftigd en sterft. Gulnara begint op eigen houtje een onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord. Ze komt die op het spoor maar al snel wordt ook zij bedreigd. Ook haar 2 kinderen zijn niet langer veilig. Gulnara verkoopt haar hele hebben en houden. Ze weet 3600 euro bijeen te harken en met dat geld trekt ze naar een mensensmokkelaar. Hij belooft hen naar België te brengen. 6 dagen en 6 nachten is Gulnara met haar kinderen onderweg. Volledig uitgeput komen ze aan in België. Gulnara vraagt politiek asiel aan en dat wordt goedgekeurd. Ze gaat naar school om haar Kazachs verpleegsterdiploma te laten homologeren en haar kinderen integreren perfect. Vandaag werkt Gulnara als verpleegster in het AZ Groeninge ziekenhuis van Kortrijk maar het liefst van al zou ze haar zieke moeder verzorgen. Ze is 64 en sinds de moord op haar man in 2000 op de sukkel. Ze heeft kanker en een zwak hart. Reizen is voor haar onmogelijk. Ook voor Gulnara is het quasi onmogelijk om haar moeder te bezoeken. Ze is alleenstaande moeder en totnutoe werd haar steeds een visum geweigerd. Deze keer echter niet.

Gulnara leidt Mathias Coppens rond in Almaty, de stad waar ze een groot deel van haar leven doorbracht. Samen bezoeken ze het kinderziekenhuis waar Gulnara in 1983 haar loopbaan begon. Het wordt een confronterend bezoek. Het hospitaal is in zeer slechte staat. De muren staan vol schimmel, de apparatuur is hopeloos verouderd en er is nauwelijks geld. Zo getuigt de hoofdgeneesheer dat de afdeling zo krap bij kas zit dat zelfs mondmaskers er nauwelijks van af kunnen. De artsen gebruiken dan maar stoffen monddoeken die ze keer op keer steriliseren om ze opnieuw te gebruiken.

Naast het verbijsterende bezoek aan het kinderziekenhuis toont Gulnara ook de plek waar ze in 2000 door de opdrachtgevers van de moord op haar vader in elkaar werd geslagen. Ze bleef voor dood achter maar een alerte passant belde een ambulance. Kort daarna pakt Gulnara haar koffers en vlucht naar België.

Maar het is niet al kommer en kwel. Na een bewogen dag gaat Mathias Coppens op zoek naar de moeder van Gulnara. Niet veel later volgt een pakkende reünie tussen moeder en dochter…

De Congolese adoptiebroers Donald en Jason krijgen het bezoek van hun biologische ouders

Donald (19) en Jason (18) worden begin jaren ‘90 in Kinshasa geboren als Bruno en Jean-Elie Mupemba. Ze zijn de zonen van Bruno Mupemba en diens vrouw Henriette Musha. Bruno is actief in het verzet tegen het toenmalig regime van Mobutu. Dat wordt hem door medestanders van diezelfde Mobutu niet in dank afgenomen. Bruno wordt bedreigd en hij vlucht naar België. Henriette blijft achter met haar 2 zonen, maar al snel is ook hun leven in gevaar. Militairen dringen een paar keer binnen in het huis en maken duidelijk dat hun bedoelingen allerminst vreedzaam zijn. Henriette is in paniek en brengt haar kinderen in veiligheid in een lokaal weeshuis. Niet veel later wordt een adoptieprocedure ingeleid. We schrijven 1995.

Donald en Jason worden uiteindelijk geadopteerd door het gezin van Achteren. Op 11 maart 1995 komen ze aan op Zaventem. Amateurbeelden tonen de 2 peuters die absoluut niet weten wat hen overkomt. Ook 15 jaar later weten de broers amper wat hen overkomt als Mathias Coppens hen op een gewone weekdag van school komt plukken. Voor het eerst sinds hun adoptie kunnen ze even later hun biologische ouders in de armen sluiten.

Ontdek meer over All You Need is Love

Nieuwe fragmenten

All you need is love programma info

In All You Need is Love gaat Mathias Coppens letterlijk en figuurlijk tot het uiterste om familieleden met elkaar te herenigen: van de verste uithoeken van Canada naar de andere kant van de wereld, down under in Australië, van het tropische Brazilië tot in Antananarivo of naar de hoofdstad van Madagaskar.

In elke aflevering overvalt Mathias argeloze Vlamingen en laat hen honderduit vertellen over hun gemis. Ze luchten hun hart met pakkende verhalen over het hunkeren en smachten naar een geliefd familielid in het verre buitenland, over de leegte na het vertrek van kleinkinderen, kinderen of ouders, over die andere wereld die adoptiekinderen gedwongen of vrijwillig achter zich moesten laten. Daarna bezorgt Mathias hen met een snuifje humor en medeleven een tweede verrassing door een onverwacht weerzien te regelen met hun familie. Een weerzien waar ze soms jaren intens naar verlangd hebben.

Extra