Mathias op zoek naar de biologische moeder van Thete

08/03/2010 - 10:19

Mathias Coppens trekt met de geadopteerde Thete naar Kinshasa op zoek naar haar biologische moeder. En hij herenigt Chloe uit Lier met haar lief uit het net iets verder gelegen Honduras. 


Biologische moeder

In 1983 vertrekt de Vlaams Annie Onzia naar het jungledorp Monga in het toenmalige Zaïre om er als vrijwilligster te werken bij de Norbertijnen. Daar ontmoet ze het driejarig meisje Thete Mily. Het kind heeft constant hoge koorts en lijdt hevige pijnen. Annie ontfermt zich twee jaar lang over het zieke kind. Maar alle goede zorgen ten spijt ziet het er naar uit dat Thete vroeg of laat zal sterven. Annie blijft echter niet bij de pakken zitten en met de toestemming van de moeder van Thete wordt overgegaan tot adoptie. Echt van een leien dakje verloopt die niet. Het duurt immers 9 jaar vooraleer Thete naar België komt. Ze is dan 14 en nog steeds erg ziek. Maar beterschap is in zicht. In het universitair ziekenhuis van Leuven wordt na veel onderzoeken een diagnose gesteld. Thete lijdt aan een sikkelcelanemie, een zeldzame vorm van bloedarmoede. Ze wordt op een adequate manier behandeld en haar toestand verbetert zienderogen. Voor het eerst wordt ze niet langer geplaagd door koortsaanvallen en botpijn. Thete integreert voortreffelijk en studeert af als verpleegster. Ze trouwt met de Vlaming Sven en in 2006 krijgen ze hun eerste kindje: Elliot. Sven en Thete zijn in de wolken maar één ding ontbreekt: een bezoek aan haar biologische moeder in Kinshasa. Daar brengt Mathias Coppens totaal onverwacht verandering in.

Chloe en haar vriend uit Honduras

In 2005 trekt Chloe uit Lier na haar middelbare studies op uitwisseling naar Tegucigalpa in Honduras. Daar vindt ze onderdak bij de gastfamilie Garcia. Al snel wordt Chloe verliefd op de zoon des huizes, Manuel. De liefde is wederzijds en de twee worden onafscheidelijk. Maar dat is buiten de streng katholieke ouders van Manuel gerekend. Het koppel wordt permanent in de gaten gehouden. Ze moeten heel wat creativiteit aan boord leggen om aan de alziende ogen van Manuel zijn ouders te ontsnappen. Maar alle creativiteit ten spijt komt er aan hun spannende tijd een einde. Chloe vertrekt terug naar België en wat overblijft is een virtuele relatie. Maar daar komt verandering in wanneer Chloe na een week op kot in Gent met de trein in Lier aankomt en ze niet haar mama maar Mathias Coppens op het perron ziet staan...

Ontdek meer over All You Need is Love

Nieuwe fragmenten

All you need is love programma info

In All You Need is Love gaat Mathias Coppens letterlijk en figuurlijk tot het uiterste om familieleden met elkaar te herenigen: van de verste uithoeken van Canada naar de andere kant van de wereld, down under in Australië, van het tropische Brazilië tot in Antananarivo of naar de hoofdstad van Madagaskar.

In elke aflevering overvalt Mathias argeloze Vlamingen en laat hen honderduit vertellen over hun gemis. Ze luchten hun hart met pakkende verhalen over het hunkeren en smachten naar een geliefd familielid in het verre buitenland, over de leegte na het vertrek van kleinkinderen, kinderen of ouders, over die andere wereld die adoptiekinderen gedwongen of vrijwillig achter zich moesten laten. Daarna bezorgt Mathias hen met een snuifje humor en medeleven een tweede verrassing door een onverwacht weerzien te regelen met hun familie. Een weerzien waar ze soms jaren intens naar verlangd hebben.

Extra