Mathias krijgt het koud

16/04/2010 - 13:32

Mathias Coppens neemt de 23-jarige student Rob mee naar zijn lief in het Siberische Irkutsk. In een tweede reportage krijgt de ernstig zieke Carine een verrassingsbezoek van haar hartsvriendin Lin uit Michigan.

Rob en Liubov

In 2008 trekt de Grimbergse student Sinologie Rob naar de universiteit van Shenyang. Hij wil er zich 4 maanden lang verdiepen in de Chinese taal en cultuur. Maar al snel verplaatst zijn interesse zich van zijn studies naar één van zijn medestudenten: Liubov Vladimorova, een meisje uit het Siberische Irkutsk. Die interesse blijkt wederzijds en de twee worden al snel dolverliefd.

Maar begin 2009 zit Robs Chinese avontuur er op en vliegt hij terug naar België. Een vreselijke periode van gemis volgt. Rob doet er alles aan om Liubov een toeristenvisum voor België te bezorgen. Maar tevergeefs: de aanvraag wordt afgewezen. Deze tegenslag weegt zwaar op hem en de immer goedlachse Rob wordt prikkelbaar en in zichzelf gekeerd.
Tijd dus voor Mathias Coppens om in te grijpen. Hij trekt naar de Gentse universiteit, plukt Rob uit de les en neemt hem mee naar de Siberische vrieskou voor een verrassingsbezoek aan Liubov.

Carine en Lin

In 1984 volgt de Limburgse Carine haar man naar Michigan. Hun liefdesgeluk blijkt van korte duur. Carine scheidt van haar man en blijft alleen achter met haar piepjonge dochter Jennifer. Ze vindt werk in een fotowinkel en leert daar een andere alleenstaande moeder kennen: Lin. De twee delen lief en leed en worden beste vriendinnen. En dat zijn ze tot op vandaag nog steeds, maar nu weliswaar op afstand.

Want in 1986 moet Carine na een zware juridische strijd met haar ex-man om het hoederecht van hun dochter naar België terugkeren. In de daarop volgende jaren krijgen beide vriendinnen het hard te verduren. Lin overwint tot 3 maal toe kanker. Door de daarbij horende financiële zorgen kan Lin onmogelijk nog naar België vliegen. Ook Carine kan niet meer reizen sinds ze in 2002 een zware darmoperatie onderging.

Vandaag is Carine 47. Ze vreest dat ze haar hartsvriendin nooit meer terug zal zien. Maar dat is buiten Mathias Coppens gerekend.

Ontdek meer over All You Need is Love

All you need is love programma info

In All You Need is Love gaat Mathias Coppens letterlijk en figuurlijk tot het uiterste om familieleden met elkaar te herenigen: van de verste uithoeken van Canada naar de andere kant van de wereld, down under in Australië, van het tropische Brazilië tot in Antananarivo of naar de hoofdstad van Madagaskar.

In elke aflevering overvalt Mathias argeloze Vlamingen en laat hen honderduit vertellen over hun gemis. Ze luchten hun hart met pakkende verhalen over het hunkeren en smachten naar een geliefd familielid in het verre buitenland, over de leegte na het vertrek van kleinkinderen, kinderen of ouders, over die andere wereld die adoptiekinderen gedwongen of vrijwillig achter zich moesten laten. Daarna bezorgt Mathias hen met een snuifje humor en medeleven een tweede verrassing door een onverwacht weerzien te regelen met hun familie. Een weerzien waar ze soms jaren intens naar verlangd hebben.