Mathias Coppens zorgt voor een familiereünie

31/03/2010 - 17:34

In ‘All You Need is Love’ draagt Mathias Coppens zijn steentje bij zodat Ginette die al vele jaren in Zuid-Afrika woont haar hoogbejaarde moeder in Vlaanderen kan bezoeken en dat Irmin uit Trinidad haar kleinkind in levende lijve ziet.

Ginette ziet eindelijk haar hoogbejaarde moeder terug

Ginette uit Kluisbergen volgde 28 jaar geleden haar toenmalige man naar Zuid-Afrika. Ze deed dat zonder afscheid te nemen van haar familie. En ook eenmaal aangekomen in Zuid-Afrika liet Ginette niets van haar horen. Haar authoritaire man had het namelijk niet zo begrepen op haar familie. Hij stond er dan ook op dat ze alle contact verbrak. Slaafs deed Ginette wat van haar verlangd werd. Haar man zijn wil was wet. Als Ginette er achter komt dat ze niet de enige vrouw in het leven van haar man is, vraagt ze de scheiding aan. Die krijgt ze ook. Maar niet zonder slag of stoot. Haar man verkoopt het huis en laat Ginette zonder één cent achter met haar twee kleine kinderen. Sombere tijden breken aan maar nog steeds durft Ginette het niet aan om de familiebanden weer aan te halen.

Vier jaar geleden overwint Ginette haar schaamte en probeert ze schuchter het contact met haar moeder en haar zus zo goed en zo kwaad mogelijk te herstellen. En dat lukt. Het enige wat maar niet wil lukken is een familiereünie. Lea, de moeder van Ginette is bijna 90 en heeft panische vliegangst. Ginette kreeg enkele jaren geleden baarmoederhalskanker en heeft het geld niet om naar België te komen. Maar dat is buiten Mathias Coppens gerekend. 28 jaar na haar onaangekondigd vertrek verschijnt Ginette al even onaangekondigd in de woonkamer van de serviceflat van haar hoogbejaarde moeder.

Irmin uit Trinidad kan eindelijk haar kleinzoontje in de armen sluiten

In de tweede reportage maakt Mathias Coppens kennis met Irmin uit Trinidad. Ook zij is op bijzonder familiebezoek. 9 jaar geleden vertrekt haar dochter Pauleen met de Vlaamse wielrenner Nico Ruyloft naar België. Niet op vakantie, maar om er zich definitief te vestigen. Pauleen leert Nico kennen wanneer die laatste op trainingskamp is in Trinidad. De wielrenner wordt op slag verliefd op Pauleen en dat gevoel blijkt wederzijds te zijn. Maar dat is aanvankelijk buiten mama Irmin gerekend. Zij heeft er alles aan gedaan om haar 9 kinderen een behoorlijke opvoeding te geven. En dat is in de buitenwijken van Trinidads hoofdstad Port of Spain geen sinecure. Rivaliserende drugkartels vechten er bloedige bendeoorlogen uit. Het is in die sfeer dat Pauleen opgroeit. Samen met haar jongere zus moet ze een paar schoenen delen en één keer per maand schaft de pot kip.

Maar Pauleen houdt zich wonderwel staande in de grauwe omstandigheden waarin ze opgroeit. Meer nog: ze loopt plichtsbewust school en behaalt uitstekende cijfers. Als enige van het gezin behaalt ze een diploma en weet een relatief goed betaalde job te versieren. Met het verdiende geld helpt ze het omvangrijke gezin onderhouden.

Wanneer Nico de hand van Pauleen vraagt, wordt dat niet op luid applaus onthaald. Maar vele jaren later kan Irmin haar Vlaamse schoonzoon niet meer missen. Haar dochter en kleinkinderen Myckilla en Dante al evenmin. Irmin heeft enkel nog maar kennis gemaakt met Myckilla wanneer Pauleen en Nico in 2007 naar Trinidad reizen. Haar jongste kleinzoon heeft ze enkel nog maar op foto gezien. Maar daar brengt Mathias Coppens voor eens en altijd verandering in.

Ontdek meer over All You Need is Love

Nieuwe fragmenten

All you need is love programma info

In All You Need is Love gaat Mathias Coppens letterlijk en figuurlijk tot het uiterste om familieleden met elkaar te herenigen: van de verste uithoeken van Canada naar de andere kant van de wereld, down under in Australië, van het tropische Brazilië tot in Antananarivo of naar de hoofdstad van Madagaskar.

In elke aflevering overvalt Mathias argeloze Vlamingen en laat hen honderduit vertellen over hun gemis. Ze luchten hun hart met pakkende verhalen over het hunkeren en smachten naar een geliefd familielid in het verre buitenland, over de leegte na het vertrek van kleinkinderen, kinderen of ouders, over die andere wereld die adoptiekinderen gedwongen of vrijwillig achter zich moesten laten. Daarna bezorgt Mathias hen met een snuifje humor en medeleven een tweede verrassing door een onverwacht weerzien te regelen met hun familie. Een weerzien waar ze soms jaren intens naar verlangd hebben.

Extra