Bezoek uit Texas

07/05/2010 - 18:24

Mathias Coppens verrast de Bosnische Zada met een bezoekje van haar zus uit Texas. En hij reist met de 21-jarige studente Jolien naar Tanzania, waar zij haar hart verloren heeft aan Eddy.

Mathias zorgt voor een hereniging van Zada met haar zus Selma

De 33-jarige Zada Pasalic woont nu bijna 10 jaar in België, maar haar roots liggen in het Bosnische Bijeljina. Samen met haar 2 jaar oudere zus Selma kent ze er een relatief gelukkige jeugd. Tot hun thuisstad in 1992 één van de eerste vuurhaarden wordt van de Bosnische burgeroorlog. De Orthodox-Servische bevolking keert er zich tegen de Bosnische moslimbevolking. De familie van Zada is moslim en doelwit van haat.

Voor Zada en Selma breekt een vreselijke tijd aan. De tienermeisjes worden zelfs door hun beste vriendinnen met het leven bedreigd. Bosnië is niet langer leefbaar voor het gezin. In november 1992 vluchten ze met de hulp van mensensmokkelaars naar Duitsland. De zusjes kunnen weer op beide oren slapen en in die periode wordt hun band hechter dan ooit.

Wanneer in 1997 een einde komt aan de oorlog in Bosnië worden alle vluchtelingen vriendelijk verzocht Duitsland te verlaten en scheiden de wegen van de zusjes: Zada komt met haar man in België terecht, Selma volgt haar man naar het verre Texas. Sinds hun afscheid 12 jaar geleden hebben de ooit zo hechte zussen elkaar nog maar één keer teruggezien. Mathias Coppens brengt hier verandering in.
 
Mathias reist met Jolien naar Tanzania naar haar geliefde Eddy

In 2008 trekt studente Sociaal Cultureel werk Jolien naar het Tanzaniaanse dorpje Kigoma. Ze doet er vrijwilligerswerk in één van de vele weeshuizen. Tijdens dat werk komt ze in contact met de plaatselijke afdeling van de Broeders van Liefde en leert daar de local Eddy kennen.

De twee worden verliefd maar er is één groot probleem: Eddy staat op het punt om toe te treden tot de broederorde. Maar zijn gevoelens voor Jolien blijken sterker te zijn. Ook vandaag twee jaar later is het nog steeds dik aan tussen Jolien en Eddy, maar is het voor beide praktisch onmogelijk om regelmatig naar elkaar toe te vliegen. Dus krijgt Jolien onverwacht bezoek van Mathias Coppens. En die doet haar een wel erg aanlokkelijk voorstel: hij nodigt Jolien uit om samen naar Tanzania te vliegen.

Ontdek meer over All You Need is Love

All you need is love programma info

In All You Need is Love gaat Mathias Coppens letterlijk en figuurlijk tot het uiterste om familieleden met elkaar te herenigen: van de verste uithoeken van Canada naar de andere kant van de wereld, down under in Australië, van het tropische Brazilië tot in Antananarivo of naar de hoofdstad van Madagaskar.

In elke aflevering overvalt Mathias argeloze Vlamingen en laat hen honderduit vertellen over hun gemis. Ze luchten hun hart met pakkende verhalen over het hunkeren en smachten naar een geliefd familielid in het verre buitenland, over de leegte na het vertrek van kleinkinderen, kinderen of ouders, over die andere wereld die adoptiekinderen gedwongen of vrijwillig achter zich moesten laten. Daarna bezorgt Mathias hen met een snuifje humor en medeleven een tweede verrassing door een onverwacht weerzien te regelen met hun familie. Een weerzien waar ze soms jaren intens naar verlangd hebben.