De Tuinen van Hoegaarden

08/04/2010 - 14:47

Jean en Koen zijn te gast in de Tuinen van Hoegaarden en ontdekken er dat de voorjaarstuin eindelijk tot leven komt. De bolgewassen zijn er. En niet alleen de narcissen en de krokussen.  In de Tuinen van Hoegaarden zie je er heel andere.
Onder andere de Frittilaria raddeana, hij lijkt op de bekende keizerskroon, Fritillaria imperialis, maar heeft groengele bloemen en hangende klokken. Hij bloeit veel vroeger dan de keizerskroon en blijft wat lager.
Het blad is mooi en lijkt wel gepolijst. Het is een frisse verschijning met een kleur die heel gemakkelijk te combineren valt. Dit bolgewas is afkomstig uit Centraal Azië en tegenwoordig niet echt moeilijk te vinden in de bollenhandel.

Daarnaast vinden ze een Europese prille voorjaarsbloeier, de hondstand. De hondentand zit verborgen onder de grond: de knolletjes lopen spits uit en gelijken daardoor op een hoektand van een hond. De botanisten merkten dat snel op en noemden de plant hondstand.
De plant komt uit de bergstreken van Italië en de Balkan en heeft twee langwerpige grondbladeren en die zijn meestal gevlekt, een beetje zoals een regenboogforel. Daarom noemen de Britten hem trout Lily of forellenlelie. Die vlekken hebben de plant vroeger met uitsterven bedreigd omdat planten met vlekken, die bovendien in bossen voorkwamen, beschouwde men als planten van de bosgeesten, de saters. Dergelijke planten werden dan ook als een lustopwekkende middel gezien. Een afrodisiacum dus.
De insecten zijn er alvast dol op. Die worden aangetrokken door andere vlekken, door de honingmerken in de bloemen.

Voor wie deze zomer graag een mooie terracottapot op het terras wil hebben met schitterende zomerbollen, is het de hoogste tijd om een zomerbollenpot te componeren. Het is een beetje componeren, want Koen en Jean gaan verschillende bollen met elkaar combineren.
1) Neem een voldoende grote pot.
Ze leggen onderaan scherven voor een goede drainage, een laagje goede potgrond erop…
En net zoals in de keuken moeten ze de ingrediënten goed kiezen, dus de juiste bollen. En dit is maar één recept, thuis kan je gerust andere bollen en knollen potten. Maar er zijn basisregels.
2) De dikste bollen moeten onderin.
Want de bollen en knollen moeten minstens tweemaal zoveel aarde boven zich hebben dan de hoogte van de bol of de knol.
De bollen van een donkerpaarse, bijna zwart bloeiende lelie, Lilium ‘Night Flyer’ komen onderaan. Dat zijn de dikste bollen.
Dan stoppen ze er de dahlia’s tussen in. Wat hoger, want in tegenstelling tot de lelies vertakken dahlia’s en worden ze breed. Het is dahlia ‘Nuit d’Eté’ en zoals de naam zegt. Ook bijna zwart. En in Nederland verkozen tot de zomerbol van het jaar.
En dan komt de derde rij: de kleinere knollen van de Abessijnse gladiool. Ze bloeit met witte bloemen met een donkerder hart. Die zorgt dan voor contrast.
3) Aangieten en wegzetten.
Wat aangieten en ergens zetten waar we ze even kunnen vergeten. Over een paar maanden hebben we een bloeiende bollenpot, een schoonheid op het terras.

Daarna nemen ze een oude vijgenboom onder handen. Hij werd vroeger als leiboom tegen de muur op het zuiden geplant, maar van die leivorm blijft niet veel meer over. Tijd om er eens in te vliegen, want als er één boom is die drastische snoei verdraagt, dan is het wel een vijgenboom.
In het zuiden van Europa, waar het nauwelijks vriest, zouden de vijgen nu pas net rijp zijn. De eerste vijgen na de winter zijn de lekkerste. Daarna gaat de kwaliteit en de smaak achteruit. Vandaar de uitdrukking ‘vijgen na Pasen’. Wij hebben het gezegde klakkeloos overgenomen. Want in onze streken rijpen de beste vijgen veel later.
Na het (drastisch) snoeien zal de boom verjongd zijn. Hij is terug tegen de muur gebracht en zal weer uitlopen. Volgend jaar kunnen ze weer vijgen oogsten.

Er zijn nog vele mooie plekken in de Tuinen van Hoegaarden: de oude druivenserre en de mooie kerk op de achtergrond. Er is een prairietuin aangelegd die over enkele maanden een blikvanger zal zijn.  En Jean zelf mocht een bostuin ontwerpen tot een ontdek- en natuurtuin voor kinderen met een klimboom, een boomhut, een doolhof, een blote-voetenpad, de grootste beestentoren van Europa en een insectenmuur.

En er komt een groot hotel voor grote dikke kevers en hun duimdikke larven. Leuk voor de kinderen en voor volwassenen.
Het hotel is onder andere voor de neushoornkever, één van de grootste kevers van het land.
Levende kevers kom je niet gauw tegen en zeker niet in deze periode van het jaar. Ze leven als volwassen kever hooguit een week of twee, drie. Ze zijn niet schadelijk, hun larven leven twee tot drie jaar in rottend hout, alvorens ze kever worden.  Ze zijn heel nuttig voor de kringloop in de natuur. En dus ook nuttig in de tuin.
Ze komen nu ook meer voor dan vroeger. Omdat we onze tuinen minder poetsen, we gebruiken houtsnippers op de paden en als mulch en soms ook in grote compostbakken en dat is hun geliefkoosd terrein.
Om het hotel te maken, steken Koen en Jean stukken hout half in de grond. Mannetje aan mannetje in de sleuf. Wat oude houtsnippers er rond en er tussen. En je kan zeker zijn dat er vroeg of laat kevers zullen verschijnen en eitjes leggen.

Wie graag een zelfgemaakt geschenk geeft, kan een gevulde kruidenpot schenken.
Het is kinderspel, net als het neushoornkeverhotel. De meeste kruiden staan graag arm, maar in pot hebben ze wel voeding nodig en moet je zelfs af en toe bijvoeden, want de meststoffen spoelen vaak snel uit. Dus gebruik je best bemeste potgrond. Dan moet je ze de eerste honderd dagen alleen maar water te geven. En kunnen ze al volop oogsten.
Altijd handig zo een kruidenpot bij de keukendeur.


Fritillaria raddeana
Erythronium dens-canis (hondstand)
Lilium ‘Night Flyer’ (lelie)
Dahlia ‘Nuit d’Eté’ (dahlia)
Gladiolus callicanthus ‘Murielae’ (Abessijnse gladiool)
Ficus carica (vijgenboom)


Info:

De Tuinen van Hoegaarden (open van zonsopgang tot zonsondergang - gratis toegankelijk)
Houtmarkt 1
Hoegaarden
tel 016/ 76 78 43
www.detuinenvanhoegaarden.be

Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be

Ontdek meer over Archief