Springen van een metershoge brug

De avonturiers bleven vorige week gespaard van een eliminatie. Allemaal houden ze vol dat ze een hechte groep vormen, maar dat groepsgevoel brokkelt stilaan af. Flor heeft zich al een paar keer kunnen redden dankzij zijn immuniteit bij de eliminatie. En Cystine vindt iedere keer weer de moed om door te gaan, ook al is ze ervan overtuigd dat zij de volgende is die moet gaan. De zware tocht begint ook fysiek zijn tol te eisen. De Noordkaap lonkt, maar de weg is nog lang…

Zwemmen, kajakken en vis vangen
De deelnemers worden voor hun nieuwe opdracht in 2 teams verdeeld. De teams worden met een motorboot dieper de ijskoude zee in gevaren. Vanaf een gemarkeerd punt mogen ze uit de boot springen en zo snel mogelijk terug naar de kust zwemmen. Daar ligt voor elk van hen een kajak klaar. Met die kajaks moeten ze per team - maar wel elk individueel in 1 kajak - zo snel mogelijk naar een eiland varen, waar een bassin vol vissen op hen wacht. Elk team moet zo snel mogelijk 10 vissen vangen met de blote hand en ze overbrengen naar een andere ton. Vervolgens mogen ze de tocht verder zetten met de kajaks, richting finish.

Pendulum swing
De bekende avonturiers gaan vervolgens een ‘pendulum swing’ doen, met daaraan gekoppeld een mentale test. Dat gebeurt van een hoge brug, boven het water. Aan de ene kant van de brug is een touw bevestigd, dat onder de brug doorloopt naar de andere kant. De deelnemers worden om de beurt aan het touw bevestigd en vervolgens moeten ze van de brug springen en een slingerbeweging maken, een zogenaamde pendulum swing. Maar dat is niet alles... Deze proef heeft niets met fysieke kracht te maken, het is vooral hun geheugen dat op de proef wordt gesteld. Vlak voor de deelnemers van de brug springen, moeten ze symbolen memoriseren. Ze krijgen daarvoor welgeteld 15 seconden. Na de sprong moeten ze zoveel mogelijk symbolen in de juiste volgorde zetten. Wie het snelste de meeste symbolen in de juiste volgorde zet, wint de competitie.

Geen immuniteit
Uitzonderlijk wint de winnaar van de competitie geen immuniteit, wel hangt er een voordeel aan vast, dat doorslaggevend kan zijn bij de volgende eliminatie.