IJszwemmen

Iedereen spreekt me aan over het ijszwemmen. Hoe heftig dat wel niet was… ‘En hoe koud was het water eigenlijk, Thomas?’, als meest gehoorde.

Wel, 2 graden en dat is nog 10 graden kouder dan de allerkoudste douche die de gemiddelde mens in zijn leven neemt. Feit dat elke deelnemer het heeft gedaan, spreekt voor de wilskracht van de hele groep. Taaie beestjes, bij elkaar.

Om na het ijszwemmen niet meteen naar de lijkschouwer te moeten worden gebracht, hadden de mensen van ‘71° Noord’, het body–to-body-systeem bedacht. Je collega’s opwarmen met lichaamswarmte. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de beste methode is -ze vinden dus niks uit- maar het komt toch weer goed uit voor televisie. Wie het koudst en het heetst aanvoelde, laat ik volledig over aan de verbeelding van de bloglezer. Maar geloof me: een mens z’n gedachten staan er in die omstandigheden echt niet naar!

De hoogste berg van Noorwegen heet de ‘Galdhøppiggen’, hij is 2469 meter hoog en ik zal er nooit mijn favoriete t-shirt mee laten bedrukken: die berg heeft me te veel parten gespeeld tijdens het programma. 5 uur en 13 minuten  hebben we er over gedaan om op de top te geraken, om daar dan na 5 minuten alweer te vertrekken, en opnieuw meer dan 6 uur naar bedeneden te stappen. Wat trouwens niet makkelijker is! Neem dat van me aan.
Ik ben zelden in mijn leven zo moe geweest, als na die slopende tocht: 11 uur en half ! Niet meer weten van welke parochie je bent, zo kapot. Op zo’n moment is het hatelijk dat je weet dat de anderen lekker in een bed liggen en jij weer in een tent moet gaan slapen.
Maar alles went, zelfs een Noorse tent.