Relax zonder auto

Relax zonder auto

In 1950 waren er 560.000 voertuigen op de Belgi­sche wegen, nu zijn dat er 12 keer meer: 6.5 miljoen.
Dagelijks staan vele duizenden onder ons urenlang in ellenlange files. Gevolg tijdsverlies, stress, ergernis, tonnen uitstoot en een gat in onze portefeuille want de benzine die wordt er niet goedkoper op. Hoe meer wagens, hoe minder mobiliteit. En toch kan het ook anders.

Zo kan het beter:

Pendelen met de (vouw)fiets en het openbaar vervoer is een leuke manier om in je mobiliteit te variëren. In het begin kost het wat moeite om de beste routes te ontdekken, geld om een goede (vouw)fiets te kopen, en soms een beetje extra tijd om op het werk te geraken. Maar fietsen vormt een uitstekende workout: geen fitness of hometrainer meer nodig. Bovendien kom je vol energie op je werk en helemaal ontspannen terug thuis, en bespaar je geld en CO2.
Bovendien kan je met het openbaar vervoer tijd winnen : je leest een boek, je krant, je mails of werkt gewoon verder.  Dat kan je niet in de wagen.

De CO2 voetafdruk van Vlaams gezin daalt 6% als men de wagen twee per week thuislaat, en op alternatieve manieren naar het werk pendelt. Door als gezin 3x per week met de fiets te pendelen (gemiddeld 20km/dag) heb je ineens onze doelstelling voor 2010 bereikt: -10% CO2 uitstoot in één klap!
Bovendien kan een beetje beweging nooit geen kwaad.

Tijd voor actie!
 
STAP 1: JE WOONT VER VAN JE WERK?

●    Via www.nmbs.be vind je de mogelijke routes om met de trein van en naar je werk te pendelen, via www.delijn.be bekijk je de busroutes.
●    Is de afstand naar de bushalte of het station te groot? Koop een plooifiets indien nodig, of onderhandel met je werkgever over de aanschaf van een bedrijfsfiets.
 
 
STAP 2: JE WOONT NIET ZO VER VAN JE WERK
 
●    Neem 2 of 3 keer per week de fiets naar je werk! Laat de regen je niet tegenhouden. Het regent in België maar 6% van de tijd!
 
●    Vraag je werkgever naar douches, een fietsvergoeding, een fietsenstalling, ...
 
●    Organiseer je goed: koop een goede fiets, geschikte tassen en degelijke kledij.
 
●    Vind leuke routes. Een rechte, saaie steenweg helemaal moeten afrijden tegen de wind in is niet leuk. Kijk op maps.google.com om fietsroutes te vinden (door bij routebeschrijving <lopen> als optie te kiezen). Of ga er in het weekend eens op uit om een groene route naar je werk te ontdekken.

 
STAP 3: MET DE FIETS NAAR SCHOOL
 
Gezellig, samen met de kinderen naar school fietsen. Leer ze ondertussen ook veilig fietsen. Gedaan met in de file staan aan de schoolpoort!