Eten van bij ons

Eten van bij ons verbruikt minder transport 
 
Niemand kijkt er nog van op als hij hartje winter aardbeien in de rekken vindt. Of het hele jaar door Keniaanse prinsessenboontjes. Maar die producten hebben een belangrijke milieukost.
Neem nu 2 verschillende soorten appels. Geen verschil op het eerste gezicht, maar als je straks in de winkel staat kijk je misschien best eens naar het land van herkomst. Zo stoot een Belgische appel 80% minder CO2 uit dan een Zuid-Afrikaanse, omdat die veel meer transport nodig heeft. Bovendien steun je onze eigen fruitboeren, en dat is toch niet onbelangrijk.

En er is nog meer. Kies niet alleen voor streekproducten maar ook voor zoveel mogelijk seizoensgebonden producten. Want als we serres moeten verwarmen voor groenten en fruit, zorgen we opnieuw voor een hogere CO2 uitstoot.

Zo kan het beter:

Streekeigen en seizoensgebonden producten hebben een kleinere CO2 impact, omdat ze minder transport vragen of niet in serres gekweekt werden.

Gelukkig heeft elke periode zo zijn charme met heel eigen gerechten. België is een culinair paradijs: we hebben asperges, witloof, mosselen, … om nog maar te zwijgen over onze vele kazen en streekbieren.
Voor Belgische bieren geldt natuurlijk dat het veel efficiënter is om bieren van hier te drinken en geen bier dat gebrouwen is in Japan of Brazilië om dan getransporteerd te worden naar hier.  Belgische bieren zijn trouwens de beste, maar dat weten Peter en Sergio als de besten.

Je voelt dit verschil zelfs in je portemonnee: produkten van bij ons zijn een pak minder duur!

Tijd voor actie!

STAP 1: HANG NU EEN SEIZOENSKALENDER OP IN JE KEUKEN...

...en laat je inspireren door de groenten en het fruit van het seizoen. Je zal nog heel wat nieuwe en lekkere groenten ontdekken! Vind nu je kalender, bijvoorbeeld via www.milieucentraal.nl of via www.leefmilieubrussel.be/Templates/news.aspx?id=27044&langtype=2067

STAP 2: LAAT HET SEIZOEN JE MENU BEPALEN

Je blijft op dezelfde manier koken zoals je gewoon bent, maar met de groenten en het fruit van het seizoen. Lekker en gezond voor je gezin en vriendelijk voor het milieu.

STAP 3: IN DE WINKEL...

Gewapend met je eigen seizoensrecepten kan je nu boodschappen gaan doen.
Kijk in de supermarkt of winkel waar de produkten vandaan komen. Kies bewust voor produkten die lokaal gekweekt zijn. 
Niet zo gemakkelijk maar kijk of vraag of de produkten in een verwarmde serre gekweekt worden.