Eet vegetarisch

Eet vegetarisch: teveel vlees is ongezond voor het milieu
 
Bourgondiërs zijnde hebben we natuurlijk allemaal een voorliefde voor lekker eten, en daar hoort voor velen onder ons een goede steak bij.  Te veel vlees eten is echter ongezond voor onszelf en ons milieu.
Wist je dat er 15.000 liter water nodig is voor de productie van één kilogram rundsvlees? Dat is een heel jaar douchen!

We eten wereldwijd steeds meer en meer vlees en dat is ook het geval in Vlaanderen.
De vleesindustrie vraagt veel grond, water en energie en draagt in belangrijke mate bij tot ontbossing, klimaatswijzigin­g en verlies aan biodiversiteit.
Overmatige vleesconsumptie kan bovendien bijdragen tot de vorming van hart­- en vaatziekten, sommige kankers, zwaarlijvigheid en een te hoge cholesterol.

Zo kan het beter:

Eén of (nog beter) twee keer per de week vegetarisch eten zou de natuur al een heel grote stap vooruit helpen. Er zijn perfecte en gezonde vleesvervangers, net zoals er al heel vele lekkere vegetarische recepten zijn. Dus waarom gewoon niet eens een wekelijkse veggiedag proberen? Twee keer per week veggie eten vermindert je CO2 voetafdruk met 4%!

Vegetarisch eten is gezond. Je hebt veel minder kans op osteoporose en hart- en vaatziekten. Bovendien is vegetarisch eten heel goed voor het milieu. 

Tijd voor actie!

STAP 1: VEGGIE KOKEN, HOE BEGIN IK DAARAAN?
 
●    Je hoeft niet altijd vleesvervangers te gebruiken. Veel groenten, noten, zaden en peulvruchten zoals linzen en kikkererwten zijn heel voedzaam en gezond en vormen een prima basis voor een voedzame, lekkere en milieuvriendelijke maaltijd.
 
●    Je kan natuurlijk ook eens met vleesvervangers experimenteren. Zo is quorn gemaakt op basis van paddestoelen. Het is een ideale vleesvervanger. Je hebt best altijd een pak quorn in de koelkast liggen. Tofu is een eiwitrijk alternatief voor vlees, gemaakt uit sojabonen. Het heeft niet veel smaak, daarom wordt het meestal gemarineerd. Zo bestaan er ook veggienuggets voor kinderen. Ze merken zelfs geen verschil met kippennuggets. Proberen maar!
 
●    Geen inspiratie om vegetarisch te koken? Geen idee hoe je maaltijd er uit kan zien zonder vlees? Check de volgende website en doe ideetjes op voor de veggiedag(en) van je gezin: www.vegetarisme.be
 
STAP 2: EEN VEGGIELUNCH? LEKKER EN GEZOND!
 
●    Om met je gezin een échte veggiedag te beleven eet je ook tijdens de middagpauze geen vlees. Er is heel wat lekker vegetarisch broodbeleg te vinden in de supermarkt en in de biowinkel. Of maak eens een koude pastasla met groentjes om mee te nemen!

●    Vraag op je werk in de bedrijfskantine of op de school van de kinderen naar een vegetarische maaltijd. Bieden ze het nog niet aan? Geen probleem, vraag er af en toe naar en probeer het zo op het menu te krijgen!
 
STAP 3: KIES OOK OP RESTAURANT VOOR VEGGIE
 
●    Ga eens naar een lekker en trendy veggie restaurant. De volgende website www.vegetarisme.be geeft een overzicht per regio in heel Vlaanderen.
●    Bijna alle restaurants bieden volwaardige vegetarische gerechten aan op hun menukaart. Zeker proberen!