Eet biologisch

Biologisch eten vermindert grootschalige productieprocessen

Onze voeding komt steeds meer voort uit grootschalige, industriële productieprocessen.  Deze processen hebben een aanzienlijke impact op de kwaliteit van de grond, de gezondheid van de mensen en ecosystemen. Zo worden veel dieren grootgebracht op groeihormonen, antibiotica of krijgen dierlijk meel als voeding. Of wordt fruit en groenten gekweekt met de hulp van pesticiden, herbiciden. Bij de verwerking van voedingsmiddelen worden synthetische toevoegingen gebruikt zoals chemische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
 

 

Zo kan het beter:

Gezonde en lekkere groenten en fruit kunnen perfect geteeld worden op een natuurlijke manier. Als je voor bio voeding kiest, kies je niet alleen voor gezond eten, maar ook voedsel dat geproduceerd is met respect voor al wat leeft. Zo worden insecticide en kunstmest gemeden, evenals groeihormonen of dierlijk meel. Resultaat? Een vruchtbare aarde, propere lucht, drinkbaar water en gezonde voeding!

Bij de verwerking van biologische voedingsmiddelen zijn bovendien synthetische toevoegingen, zoals chemische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen niet toegestaan.
De biologische landbouw is wettelijk geregeld en wordt gecontroleerd door erkende controleorganisaties. Ook de verwerking van bioproducten wordt gecontroleerd.
 
Ook de biodiversiteit is gebaat bij de biologische landbouw, die plaats laat aan kleine maar nuttige natuurelementen (gemengde hagen, rietkragen,...). Daardoor kunnen de diensten die ons ecosysteem ons levert (bestuiving, absorberen van CO2 in grond, weerstand tegen ziektes, zuiveren van water) beter en natuurlijker plaats vinden.
Het is moeilijk om de CO2 reductie door biologische landbouw te becijferen maar wat zeker is, is dat biologische landbouw biodiversiteit sterk bevordert.

Bio betekent ‘leven’ in het Grieks.
Kies dan ook voor de natuur, kies voor de dieren, kies voor je gezondheid, kies voor kies voor onze Vlaamse boeren! Kies voor bio, kies voor het leven!

Tijd voor actie!
 
STAP 1: ZELF AAN DE SLAG IN JE TUIN

Heb je in jouw tuin nog enkele vierkante meters over? Tover deze dan om tot een groententuintje waar je heerlijke kruiden en gezonde groenten kunt telen. Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin zijn supervers en smaken heerlijk. Kies voor biologisch tuinieren, dan spaar je niet alleen het milieu, maar garandeer je jezelf ook onbespoten, gifvrije groenten, kruiden en fruit. Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen.   

Meer weten over biologisch tuinieren? Info op www.velt.be

STAP 2: BIO IN DE WINKEL EN OP DE MARKT

Je kan al op heel wat plaatsen lekkere en gezonde biologische producten vinden!
●    Stap eens binnen in de biowinkel bij jou in de buurt!
●    In veel steden en gemeenten worden toffe biomarktjes georganiseerd waar je bovendien dikwijls kan proeven van al het lekkers.
Neem een kijkje op de volgende website om een adresje bij jou in de buurt te vinden: www.biogenietengids.be

STAP 3: GA EENS UIT ETEN IN EEN TRENDY BIO RESTAURANT

Restaurantjes die werken met biologische produkten schieten als paddenstoelen uit de grond. Je kan er genieten van lekkere en gezonde gerechten, die niet duur hoeven te zijn. Er is er zeker eentje bij jou in de buurt.
Neem een kijkje op de volgende website om een adresje bij jou in de buurt te vinden: www.biogenietengids.be

! Extra tip! Je woont in de stad en je hebt geen tuin? Er is te weinig plaats in jouw tuin om groenten en fruit te telen? Er bestaan leuke initiatieven om toch zelf aan de slag te kunnen.

●    Als je je vrije tijd actief en gezond wil doorbrengen kan je participeren in een gemeenschaps bio boerderij en je eigen groeten en fruit kweken en oogsten.  Heel leuk ook voor de kinderen. Bijvoorbeeld: www.demeesterwroeterij.be
●    Zie je het iets minder ambitieus dan kan je op een zelfpluk bioboerderij je eigen groenten en fruit  oogsten. Kijk eens op: wijveld.skynetblogs.be

Andere nuttige website: www.biomijnnatuur.be