Milieuvriendelijk vanuit je zetel

Let ook op kleine dingen in het huishouden, en probeer zo zuinig mogelijk met energie om te springen. Je zou er van versteld staan welke kleine ingrepen een wereld van verschil kunnen maken voor het milieu.

- Check de meters van gas en elektriciteit om te kijken hoeveel jullie normaliter tijdens een maand verbruiken. Stel dan een doel en ga na elke zuinige maand kijken of jullie doel al bereikt of op z'n minst in zicht is.

 - Zorg er voor dat je huis goed geïsoleerd is. Een huis verliest de meeste warmte langs het dak, maar ook ramen en leidingen zijn belangrijke verliesposten.

 - Tapijten in wol, kokos, jute en sisal zijn uitstekende warmte-isolatoren en excellente vochtregelaars. Bovendien is de productie ervan minder vervuilend dan die van synthetische materialen.

- Wist je dat een plasmascherm tot vier keer meer verbruikt dan een gewoon televisiescherm? Een LCD-scherm voor de computer verbruikt dan weer de helft minder dan een standaardscherm. En een laptop is zuiniger dan een gewone computer.

- Als je met stoom strijkt, werk je sneller en dus zuiniger. Ook een reflecterende strijkplankovertrek werkt besparend.

- Mag het wat minder? Laat automatische verlichting een halve minuut vlugger uitdoven, douche je elke ochtend een minuut minder, kijk 's avonds tien minuten minder tv,... Alle kleine beetjes helpen!

- Misschien kan je een (door veel gemeentes gesubsidieerd) regenwatersysteem overwegen. Zo hoef je niet langer drinkbaar water door het toilet te spoelen.

- Plaats een thermostatische kraan op je bad of douche. Zo verspil je geen water terwijl je zoekt naar de juiste temperatuur.

- Net als in de wagen is airco ook in huis een enorme energievreter. Bij frequent gebruik kan je elektriciteitsrekening met 30 procent verhogen!

- Er is maar liefst 5625 ton papier nodig om voor alle gezinnen in België een Witte en Gouden Gids te drukken. Maar heb je deze papieren naslagwerken nog wel nodig? Als je genoeg hebt aan de internetversie van de Witte en Gouden Gids, dan kan je je op http://www.1207.be laten schrappen van de distributielijst.

- Hout is milieuvriendelijker dan plastiek, maar het is niet onuitputbaar. Als je hout met een FSC-keurmerk koopt, weet je zeker dat er een nieuwe boom in de plaats van de gekapte is geplant.

- Een eco-tip die ook invloed kan hebben op je sociale leven: koop samen met andere mensen materiaal dat niet veel gebruikt wordt, zoals ladders of een grasmachine. Een ideaal excuus om je buren beter te leren kennen.

- Dit jaar zou Samsung de eerste groene telefoon op de markt brengen. Deze gsm werkt op zonne-energie en het omhulsel werd gemaakt van gerecycleerde plastieken flessen.