Help het milieu vanuit de keuken

15/01/2010 - 16:43

Met deze keukentips help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.
Mensen zijn dikwijls geneigd om voor de makkelijkste oplossing. Maar met deze tips kan je je steentje bijdragen, zelfs zonder veel moeite te moeten doen.

- Koop zoveel mogelijk verse producten. Als je diepgevroren producten koopt, is dit veel schadelijker voor het milieu. Het vraagt veel energie om iets in te vriezen en te verpakken.

- Stoom je groenten in plaats van ze te koken of bakken. Je behoudt meer vitaminen in je eten en je verbruikt tevens minder water en vetstof.

- Eet één keer per week vegetarisch, of eet kleinere porties vlees. De productie van vlees vraagt veel meer energie, land en water dan die van plantaardige voedingsmiddelen.

- Spring zorgvuldig om met gebruikt water, dit kan dikwijls nog een tweede maal dienst doen. Zelf overschotjes van thee en koffie kan je gebruiken om je planten water te geven.

- De koelkast en diepvriezer zijn goed voor 25 procent van ons energieverbruik. Stel daarom de temperatuur steeds goed in. Voor het vriesvak is -18°C ideaal. Elke graad lager verbruikt vijf procent extra energie. Ontdooi je diepvries ook regelmatig. Door een ijslaagje van amper twee millimeter gaat de vriezer al 10 procent meer verbruiken. Voor de koelkast is 4°C de perfecte temperatuur. Wil je nog zuiniger zijn? Laat je bevroren producten in je ijskast ontdooien. Je koelkast verbruikt dan minder omdat ze sowieso afkoelt door de bevroren etenswaren, en je hoeft de microgolfoven niet te gebruiken.

- Drink het water van de kraan, in plaats van flessenwater. Het is minstens even gezond en bovendien veel goedkoper. Op die manier verklein je ook de afvalberg. Als je naar tropische landen trekt is die misschien niet altijd aangeraden.

Ontdek meer over Archief