Groene tips voor in de tuin

Ook in het onderhouden van je tuin kan je het verschil maken. Met deze tuintips kan je met een kleine moeite een wereld van verschil maken.

- Kweek je eigen groenten en kruiden in je tuin of op je terras. Ook op de vensterbank staat een tomatenplant of wat basilicum niet mis. Je hebt niet enkel biologisch gekweekt voedsel, maar je kan bovendien genieten van de verrukkelijke aroma's die de plantjes met zich meebrengen.

- Zonde dat in Belgiƫ al die regen verloren gaat. Probeer jouw graantje mee te pikken door een regenton in de tuin te plaatsen. Heb je er geen plaats voor of vind je het toch maar een raar gezicht? Zet dan enkele emmers buiten als het regent. Het opgevangen water is niet geschikt voor consumptie, maar je kan er wel de planten mee water geven.

- Ga na of jouw gemeente groendaken subsidieert. Een groendak houdt water vast zodat er minder naar de riolering stroomt en het gevaar op wateroverlast verkleint. Woon je in een appartement? Enkele plantenbakken op je balkon kunnen ook al wonderen doen.

- Een mooi onderhouden tuin is prachtig om naar te kijken en hemels om je vrije tijd in door te brengen. Maar de pesticiden die gebruikt worden voor het onderhoud doden meer dan onkruid alleen, spoelen bij regenweer in de riolen en komen zo in het grondwater terecht.

- Versier je tuin met lokale plantsoorten. Deze zijn perfect aangepast aan ons klimaat en onze bodem, en moet je bijgevolg minder extra water geven. Als je planten begiet, doe dat dan 's avonds wanneer het koeler is.

- De hond mag dan de beste vriend van de mens zijn, eco-mensen geven de voorkeur aan kippen. Een kip recycleert per jaar 60 kg afval uit de tuin en de keuken. Bovendien krijg je er zo'n 120 eieren voor in de plaats.