Uit de Kast

Donderdag

Uit de Kast

“Mama en papa, ik moet jullie iets vertellen. Ik ben homo.” Thuis, op het werk of in je vriendenkring vertellen dat je homo bent, blijft voor heel wat mensen verschrikkelijk moeilijk. Vanaf donderdag 14 maart 2013 helpt Roos Van Acker in Uit De Kast zeven jongemannen en één meisje die al jaren in de kast zitten en er zonder hulp niet uit raken. Roos sprak met hen en probeert te begrijpen waar hun angst vandaan komt. Ze leeft samen met de tieners, twintigers en dertigers toe naar het gesprek met hun vrienden, familieleden of collega’s en geeft hen dat laatste, broodnodige, duwtje in de rug. Als ze er klaar voor zijn. Het resultaat zijn acht unieke verhalen, die vanaf donderdag 14 maart het verschil kunnen maken.

Roos Van Acker: “Homoseksualiteit lijkt aanvaard, maar dat is vaak maar schijn. Steeds vaker hoor je vreselijke verhalen over gaybashing. Er zijn zelfs al doden gevallen. Als de problemen zo ernstig zijn, moet elk programma dat het opneemt voor holebi’s een kans krijgen. Dat dit programma polemiek kan uitlokken, is het grootste bewijs van de relevantie ervan. Ik wil dat mensen kunnen zien hoe moeilijk het anno 2012 nog altijd is om homo of lesbienne te zijn. Die problemen laten zien kan je het best door mee te gaan met holebi’s in hun moeilijkste momenten. En voor velen is het allermoeilijkste moment hun coming out.”

Çavaria, de vroegere Holebifederatie, en Wel Jong Niet Hetero steunen het programma.

“Uit de Kast' helpt acht jonge mensen doorheen een tot op vandaag nog steeds moeilijk proces: zeggen aan vrienden, familie, kennissen dat je homo, bi of lesbisch bent. Eigenlijk is het programma al een succes nog voor de uitzending want acht jongeren kregen dat vaak laatste maar broodnodige duwtje in de rug. Ze zetten een stap die  misschien nog jaren had geduurd of nooit zou gezet worden. Alleen al daarom zijn we bij Wel Jong Niet Hetero blij met dit programma. Uiteraard hadden we onze bedenkingen en voorwaarden toen Fremantle hieraan begon. Maar na goed overleg hadden we er het volste vertrouwen in. Mensen die uit de kast komen, moeten dat doen op hun tempo, hun manier. Als een camera en bijhorende ploeg kan helpen, doen! Dat het bovendien heel wat andere jongeren, ouders enzoverder kan inspireren of helpen is heel mooi meegenomen.", aldus Michiel Vanackere (Woordvoerder Wel Jong Niet Hetero).

  

Meer over Uit de Kast 32 artikels

Jurgen gaat op van de stress

Ook op het werk durft Jurgen met geen woord te reppen over zijn geaardheid. In de slagerij werkt hij namelijk samen met een collega die homo is en daar ook voor uitkomt, maar waar de andere collega’s al eens de spot mee drijven.
1677 keer bekeken
01:42

Roos geeft Jurgen een duwtje in de rug

Jurgen heeft het erg moeilijk met zijn outing. Hij roept Roos erbij voor een duwtje in de rug.
989 keer bekeken
01:43

Hoe gaat het 4 maanden later met Jurgen?

Het is intussen 4 maanden geleden dat Jurgen uit de kast kwam. Het voelde voor hem als een harnas afgooien omdat hij eindelijk écht gelukkig kon zijn.
1476 keer bekeken
03:07

Jurgen zag het niet meer zitten

Roos neemt Jurgen mee naar een holebicafé. Jurgen heeft er nog nooit durven binnenstappen. Ze klinken op Jurgens 'nieuwe leven'.
935 keer bekeken
01:19

"Ik heb jullie iets te melden..."

Jurgen waagt de stap en licht de familie in over zijn homo-zijn.
2212 keer bekeken
01:47

De ninja in Arne

Voor Arne is het heel moeilijk om een dubbelleven te leiden en te doen alsof hij hetero is. Daarom wordt het tijd dat hij aan de buitenwereld vertelt wie hij echt is.
2494 keer bekeken
00:45

De papa van Arne reageert emotioneel

Wanneer Arne aan zijn papa vertelt dat hij homo is, heerst er een moment van stilte. Maar zolang Arne gelukkig is en er zich goed bij voelt, ziet hij er geen problemen in.
4233 keer bekeken
02:30

Het nieuwe leven van Arne

Nu Arne uit de kast is gekomen gaat het heel goed met hem. Hij heeft ondertussen een vriendschapsrelatie opgebouwd met Geert en heeft sinds kort ook een relatie met een jongen.
3922 keer bekeken
01:49

Volg vtm