Axelle Red

Limburgse. Vlaamse. Belgische. Zangeres. Componist. Producer. Mode-icoon. Maatschappelijke geëngageerd. Licentiaat in de rechten. Axelle Red is het allemaal…

Opgegroeid met de songs van Stax, Motown, Isaac Hayes en Tapestry van Carole King. Winnares van een Victoire de la Musique (beste vrouwelijke artiest in Frankrijk) en van een NRJ Music Award voor haar opmerkelijk duet met Renaud (« Manhattan-Kaboul »). Onderscheiden als chevalier des Arts et Lettres in Frankrijk, als commandeur in de kroonorde in België en met een eredoctoraat van de universiteit van hasselt.

Met haar vurige persoonlijkheid komt ze tot in de verste hoeken van de planeet. Van het Stade de France, waar ze in 98 met Youssou N’Dour de wereldbeker voetbal opende met «La cour des grands», tot het Sportpaleis in Antwerpen en het Palais des Congrès in Parijs, waar ze optrad in het gezelschap van soullegendes Wilson Pickett, Sam Moore, Eddie Floyd en Percy Sledge. Van het voorplein van het kasteel van Versailles, waar ze voor Live 8 zong, tot dat van het Koninklijk Paleis in Brussel, ter gelegenheid van het 0110-concert voor verdraagzaamheid. Ze was in Haïti, Laos, Niger, Congo, Liberia, Sri Lanka en Sierra Leone voor UNICEF, waarvan ze sinds 1997 ambassadrice is. Axelle verkocht meer dan 5 miljoen albums, nam op in nashville, woodstock maar vooral memphis met legendarische muzikanten als Lester Snell (Isaac Hayes), Steve Cropper (booker T & the MG’s), Roger Hawkins (Aretha Franklin), Mark PLati (David Bowie), haar recente album ‘rouge ardent’ werd met platinum bekroond en de gelijknamige single was 1 van de meest gedraaide songs in 2013.