Revolutie in de zwemles

19/11/2012 - 15:00 1 keer bekeken

Dinsdag 20 november - “Saaie schoolslaglessen met het plankje en drillen, drillen, drillen, dat zou uit de wereld geholpen moeten worden. Die oefeningen mogen blijven bestaan, maar ze moeten op een creatieve manier gegeven worden.” Dat is de ongezouten mening van Philippe Van Wassenhove, al ruim 30 jaar leraar lichamelijke opvoeding in het Gentse.

Zijn wens lijkt werkelijkheid te worden, want alle officiële aanbieders van zwemonderwijs in Vlaanderen zijn het erover eens dat dit grondig hervormd moet worden. Baan Vier, een team van vier Vlaamse zwemexperts, heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld om kinderen te leren zwemmen. De nadruk ligt er vooral op veiligheid in het water.

Sinds september testen Gentse kleuters de zwemlessen van de toekomst uit. “We waren sterk geïnteresseerd omdat het op een speelse manier is dat de kinderen leren zwemmen, niet prestatiegericht en puur op techniek”, vertelt Lara Van Parys, mama van één van de deelneemstertjes.

“De kinderen kunnen niet staan, het is 1m30 diep en we gebruiken bij voorkeur geen drijfmiddelen,” legt Filip Roelandt uit, één van de bedenkers van de nieuwe leerlijn. “De kinderen moeten op eigen kracht aan de overkant zien te geraken. Er is dus wel echt sprake van survival.”

In Maldegem past elke zweminstructeur deze nieuwe methode al toe. Naast schoolslag leren alle kinderen er ook rugslag en borstcrawl, maar op een speelse manier met veel aandacht voor watergewenning. Met succes, vindt zweminstructeur Frederik Staelens. “Als ze alleen maar technisch gaan zwemmen, zonder die watergewenning, dan gaan ze in situaties dat ze plots in het water belanden panikeren met alle gevolgen van dien.”

Ontdek meer over Telefacts