Pleegzorg voor volwassenen

12/11/2012 - 14:31 1 keer bekeken

Dinsdag 13 november - Naar jaarlijkse traditie vindt in de week van 16 tot 25 november de Week van de Pleegzorg plaats. In Vlaanderen kunnen naast de 4.756 kinderen ook nog eens 1.362 volwassen terecht in een pleeggezin. En dit is een warm alternatief voor de zo al overbevolkte instellingen.

Telefacts zoekt 3 volwassen pleeggasten op met een beperking. Shana is 23 en heeft het syndroom van Down. Ze is het pleegkind van Mol Mertens en haar man. "Voor ons is Shana een deel van ons gezin. We zullen voor altijd voor haar blijven zorgen. Dat hebben we haar moeder beloofd, die gestorven is."

Ook de 53-jarige Marco heeft geen ouders meer. Marco heeft een mentale beperking en werd tot haar dood door zijn moeder opgevangen. Nu woont hij alleen maar wel onder pleegzorg. Zijn pleegvader Johan gaat met hem winkelen en stapt geregeld bij hem binnen om te kijken of alles goed gaat. Johan : " Ik ben halftijds gaan werken en er kwam dus tijd vrij. Ik vind, als het goed gaat met je, dan moet je genereus zijn en ik wou op deze manier iets doen. Ondertussen zijn we vrienden geworden."

Marco beseft dat als hij Johan niet had, hij wellicht in een instelling zou zitten. "Alleen zou ik het niet kunnen. Nee, echt niet. "

Ontdek meer over Telefacts