Iedereen welkom : de inclusie-crèches

08/04/2013 - 13:28 1 keer bekeken

“Sinds mijn zoon hier naar De Vrolijke Vriendjes gaat, kan heel ons gezin gebarentaal”, lacht Farah. Farah is moeder van 2 gezonde kinderen die naar inclusieve kinderopvang gaan. “Hier zijn alle kinderen welkom. Zowel kindjes met, als zonder beperking. Ik vind het goed dat mijn gezonde kinderen zo zien dat niet iedereen is zoals zij.”

In theorie zou elk kinderdagverblijf, of onthaalmoeder, kinderen met een beperking kunnen opnemen. Ze kunnen hiervoor subsidies krijgen van de Vlaamse overheid. Maar de realiteit is anders. Kinderen met een beperking zijn nog té vaak afwezig in de gewone kinderopvang.

Lore is 18 maanden en is doof geboren. Ondanks die beperking gaat ze naar een gewoon kinderdagverblijf. “Ik wil dat mijn dochter opgroeit in de samenleving zoals elk ander kind, en dus kunnen we daar best zo snel mogelijk mee beginnen”, zegt mama Elke. Lore heeft geluk. Haar ouders vonden een kinderdagverblijf waar inclusie de normaalste zaak van de wereld is. Verantwoordelijke Hilde Habils: “Ik heb zelfs een cursus gebarentaal geleerd om met Lore te kunnen communiceren en om haar te stimuleren in haar ontwikkeling. En ondertussen pikken ook de andere kindjes een mondje gebarentaal mee.”
In Zemst is enkele maanden geleden een ver doorgedreven vorm van inclusieve kinderopvang gestart. Mét succes. Initiatiefneemster Katia Verhaeren “Van de eerste dag dat we open waren, was er een kindje zonder beperking dat spontaan begon te spelen met een kindje in een sta-apparaat. Dat is wat we beogen.“

Dit jaar nog wordt een half miljoen euro vrijgemaakt voor inclusieve kinderopvang.

Ontdek meer over Telefacts