De opmars van de Pinksterbeweging

04/02/2013 - 15:48 1 keer bekeken

Dinsdag 5 februari - “Er is hier iemand in de zaal wiens pols is gekwetst? De kracht van God zal u raken en de pols genezen in naam van Jezus”. Voorganger Rik Van Neste krijgt de zaal meteen op zijn hand. Het tafereel speelt zich niet af in één of andere Amerikaanse kerk, maar boven een optiekzaak in Izegem, in West-Vlaanderen.

“ In de komende tijd schreeuwen de mensen om hulp. De financiële wereld zal instorten, er komen misschien rampen en ziektes. Wij hebben het antwoord en dat luidt: Jezus Christus”, vertelt Van Neste.

De boodschap slaat aan want Pinksterbeweging is gestaag aan een opmars bezig: wereldwijd, en dus ook in Vlaanderen. Op 20 jaar tijd is het aantal Pinkstergemeentes vervijfvoudigd. Er wordt gebeden en genezen van Limburg tot in de Westhoek. “ Ze zoeken mensen om te redden”, verduidelijkt godsdienstsocioloog Wim Vanderwiele. “ En ze zullen het zelf niet graag horen, maar ze trekken toch een bepaald profiel mensen aan dat wat zwakker is in onze samenleving”.

De aantrekkingskracht van de Pinksterbeweging zit ‘m in grote mate in de gebedsgenezingen. In elke dienst wordt ruim de tijd genomen om zieken te genezen. “ Ik had pijn in mijn knieën en toen hij (de gebedsgenezer) aan het bidden was, voelde ik de pijn zo wegtrekken”, vertelt Thalina Cornelis uit Zottegem. “ Jan Bollengier uit Roeselare heeft het ook ondervonden. “ Ik had een whiplash na een auto-ongeval en nadat mijn vrouw had gebeden was de pijn weg”.

Maar tijdens één van de diensten vraagt de voorganger of Jezus een vrouw wil genezen die borstkanker heeft. “ Kanker is demonisch en demonen zijn uit te roeien” , zegt Rik Van Neste. “ Kanker is slechts een naam van een ziekte. Wij hebben de grote overwinning in de naam van Jezus”.

Telefacts krijgt toegang tot de Vlaamse Pinkstergemeenschap en praat met gelovigen en sceptici.

Ontdek meer over Telefacts