Video: 100929_TF_CRIMETRAILER
100929_TF_CRIMETRAILER
Uw video is aan het laden...

De jeugdgevangenis van Tongeren

24/09/2010 - 17:00 1 keer bekeken

“Zoals je kan zien is hier niets te doen op de wandeling, we zijn hier gewoon aan ons lot overgelaten, we hebben hier geen sportmogelijkheden, we hebben hier geen voetbal, geen basketbal, niets. Mensonwaardig.” Aan het woord is Vladislav, 18 jaar. Hij zit al bijna een jaar in de jeugdgevangenis van Tongeren.

Die gevangenis is nog maar een jaar open en er is al heel veel rond te doen geweest: cipiers die staken, vier ontsnappingen en vooral veel kritiek op de infrastructuur en de werking binnen de instelling. Maar wat vinden de jongeren hier zelf van? En wie zijn die jonge criminelen die moeten opgesloten worden in een gevangenis? Telefacts Crime laat voor het eerst de jongeren zelf aan het woord.

Dragan is net 18 geworden en zit al 4 jaar in gesloten instellingen. “Ik zit hier voor een poging tot moord op iemand die mij iets had aangedaan. Ik heb ook een aantal auto’s gestolen, dat is nu eenmaal een obsessie. En ik heb ook een gijzeling gepleegd en enkele diefstallen voor geld.”

Alle jonge criminelen hebben één ding gemeenschappelijk: ze zijn allemaal uit handen gegeven. Ze hebben op minderjarige leeftijd een misdrijf gepleegd en de jeugdrechter heeft beslist dat geen enkele jeugdbeschermingsmaatregel nog geschikt is en dat ze dus berecht moeten worden volgens het strafrecht, net zoals een volwassene.

Voor de jeugdgevangenis van Tongeren open ging, kwamen deze jongeren in een gewone gevangenis terecht, tussen de volwassen gedetineerden.

Yves werd tot 25 jaar cel veroordeeld voor zware geweldsfeiten. Hij belandde op zijn 17 in een gewone gevangenis. “Ik vind het wel normaal dat de jeugdrechter mij uit handen heeft gegeven, zeker gezien de zware feiten die ik gepleegd heb. Zo niet had ik van mijn18 tot mijn 20 in de jeugdinstelling gezeten hebben en dat zou geen gepaste straf geweest zijn.”

Op dit moment zijn er in de jeugdgevangenis vijf gedetineerden zoals Yves. Jongens die op minderjarige leeftijd naar een volwassen mannengevangenis zijn gegaan en daar ‘volwassen’ zijn geworden. Maar vanaf nu zouden alle uit handen gegeven minderjarigen rechtstreeks naar Tongeren moeten komen, zelfs al in afwachting van hun proces. Maar volgens specialisten is de jeugdgevangenis van Tongeren niet aangepast aan deze jonge criminelen.

“Het gebouw heeft heel wat tekortkomingen. De cellen zijn te klein, er is onvoldoende daglicht en het is heel moeilijk om in leefgroepen te werken.” Dat zegt Bruno Vanobbergen, de Vlaamse kinderrechtencommissaris. “Dezelfde problemen voor onderwijs, daar heeft men moeten zoeken naar ruimte die onderwijs toelaat. Dat is ook niet te verwonderen met een gebouw van 150 jaar oud.”

Nochtans worden er wel lessen gegeven, gewone lessen en lessen in sociale vaardigheden,  en worden er sportactiviteiten georganiseerd. Zo’n drie a vier uur per dag in totaal.
Dragan trekt zich daar aan op. “Ik denk er komt ooit een dag dat ik buiten ga stappen, dat gaat wel nog even duren, maar ik ga er wel zijn. Ik wil dat mensen opkijken naar mij, maar niet negatief, wel zo van: die jongen komt uit gevangenis en heeft er toch iets van gemaakt. “

Ontdek meer over Telefacts

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

afl. 24

6/10/2015
- Goedele Liekens hot in Engeland: "Ik ben de uitvinder van het woord sukkelseks, zo van jongens het mag leuk zijn....

afl. 23

29/09/2015
- Digitale detox: Kiezen we binnenkort spontaan voor een digitale detox of kunnen we niet meer leven zonder smartphone, internet of Facebook?...

Telefacts

Dit zie je dinsdag 13 oktober in Telefacts

Hoe veilig rijden truckers?

In de eerste zes maanden van dit jaar gebeurden er 1020 ongevallen met een vrachtwagen waarbij er slachtoffers vielen.  35 mensen kwamen daarbij om het leven.
Verschillende truckers hebben contact opgenomen met onze redactie omdat ze vinden dat heel wat chauffeurs zich niet aan de regels houden. Volgens hen zijn er truckers die achter het stuur hun smartphone gebruiken, op Facebook zitten of films bekijken op hun laptop terwijl ze rijden. Telefacts trekt op onderzoek. Rijden truckers wel zo veilig als we zouden willen of verwachten?

Lost Frequencies: exclusief portret

Wie het liedje ‘Are you with me’ deze zomer niet heeft gehoord, heeft op een andere planeet geleefd. De single stond in meer dan 50 landen op nummer 1, waaronder ook in Groot -Brittannië. En dat is geen enkele Belg in 70 jaar popmuziek ooit gelukt, zelfs Stromae of Netsky niet! Maar Lost Frequencies dus wel, Lost Frequencies is de dj-naam van de 21-jarige Brusselaar Felix De Laet. Telefacts volgt Felix van bij hem thuis, tot in Oostenrijk en Ibiza. Hoe voelt het om van de ene op de andere dag wereldberoemd te zijn? Hoe maak je een wereldhit? En hoe blijf je met beide voeten op de grond?

 

Extra