Video: De hakbijl-CEO's
De hakbijl-CEO's
Uw video is aan het laden...

De hakbijl-CEO's

29/10/2012 - 17:00 1 keer bekeken

Dinsdag 30 oktober - "De beul zonder ballen”, werd Ford topman Stephen Odell afgelopen week door sommige Ford-arbeiders genoemd. Odell zette 4500 mensen op straat maar kwam zelf niet eens tot in Genk. Hij gaf de indruk het zonder verpinken te doen. “ Maar zelfs de meest ervaren crisismanager heeft eelt op zijn ziel”, geeft Karel Vinck toe. Vinck heeft in zijn lange carrière tal van bedrijven gesaneerd. Bij Bekaert schrapte hij 1000 jobs, bij Union Minière waren het er 2500. Het leverde Vinck de geuzennaam: ‘spécialiste de merde’ op.

“Ik heb veel gehad aan mijn vader. Hij was zeer sociaal voelend en elke keer als ik zo’n beslissing heb moeten nemen, ging ik een hele dag bij hem thuis zitten. Dan bespraken we het probleem en legde ik hem uit waarom ik dacht dat het nodig was. Als ik een akkoord had met mijn vader en hij zei: ‘ga maar door, je hebt alles gedaan wat je kon doen’, dan wist ik dat ik er goed aan deed. Dat heeft me emotioneel veel geholpen om erdoor te komen.”

“ Na mijn grootste sanering ( die van Belgacom nvdr), heb ik een heel weekend, 48 uur lang geslapen”, vertelt Tony Mary, een andere crisismanager “ ’s Zondags ben ik een grote wandeling gaan maken om alles op een rij te zetten en maandag zat ik om 7 uur opnieuw op kantoor. Vooruit met de geit: als je dat niet kan, ben je geen goeie”, besluit Mary.

In Telefacts leggen crisismanagers uit hoe ze belangrijke beslissingen nemen en of het hen ook persoonlijk raakt.

Ontdek meer over Telefacts