Video: Video: trailer Telefacts 11/9
Video: trailer Telefacts 11/9
Uw video is aan het laden...

Achter de schermen van de Memorial

10/09/2012 - 14:03 762 keer bekeken

Dinsdag 11 september - Afgelopen vrijdag lokte de 36ste Memorial Van Damme opnieuw 47.000 sportliefhebbers naar het Koning Boudewijnstadion. In heel Europa, de Verenigde Staten en zelfs in Azië wordt deze bijzondere happening live uitgezonden. Wereldsterren zoal Usain Bolt, Yohan Blake, Anna Cicerova en Aries Merrit - allen gouden medaillewinnaars op de Olympische Spelen in London- zijn er kind aan huis. Wilfried Meert is de bezieler en de organisator van dit sportief hoogtepunt. 36 jaar geleden was Meert journalist en een enorm bewonderaar van Ivo Van Damme. Hij beloofde Van Damme ‘iets speciaals’ te doen indien de jonge atleet zou presteren op de Olympische Spelen van Montreal in 1976. Van Damme kwam om het leven, en de rest is geschiedenis. “Wij journalisten hadden tussen pot en pint gezegd: als jij goed presteert in Montreal dan gaan wij iets doen … We hebben elkaar gezien na de spelen. En toen zeiden we, belofte maakt schuld. Nu moeten we doorgaan. We gaan een meeting organiseren. En we zijn uit elkaar gegaan met als opdracht... zoek een gepaste naam voor die meeting... Helaas is het 6 weken later Memorial Ivo Van Damme geworden”. Vandaag de dag is de Memorial één van de grootste atletiekevenementen ter wereld geworden. Maar Meert blijft nog steeds de sterke man achter de organisatie. Dankzij zijn persoonlijke contacten met topsporters slaagt hij er telkens in een prachtaffiche samen te stellen. Yohan Blake, tweemaal zilver in Londen, is onder de indruk van de 68-jarige organisator. “I met him back in Jamaica? He makes you feel comfortable. He makes you feel like at home. I think he’s a really good guy you know… Because of him. I’m here. Because I would be home otherwise. Because of mr. Meert, really good character. Meert zorgt ervoor dat de organisatie perfect verloopt. Er ontgaat hem niets. Hij kent de aankomsturen van de atleten, begeleidt hen persoonlijk naar persconferenties en zorgt ervoor dat ze niets tekort komen. En daar ligt net de kracht van de organisatie. Hij weet alles en stelt alles in het werk om de Bolt’s en Cicerova’s van deze wereld te behagen. “Ik zit met hen aan tafel, ik praat met hen. Ik vraag hoe het met de familie is. Ik gedraag mij gewoon, hoe ik met mijn eigen familie en vrienden omga, en dat blijft bij hen hangen want dat zijn jonge mensen, zij komen naar Europa. Naar een meeting die een grote naam heeft in het circuit. Als je dan ontvangen wordt als een vriend des huizes dat onthouden die mensen en dat zeggen ze voort.

Ontdek meer over Telefacts

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

afl. 20

16/09/2014
Telefacts gaat dieper in op de vraag waarom we vrijen, naar aanleiding van het onderzoek van zeven seksuologen van de Universiteit van Gent....

afl. 17

10/09/2014
Begin 2015 opent de 100ste verdieping van het One World Trade Center de deuren voor het publiek. Sinds 2006 hebben duizenden mensen gebouwd aan wat de nieuwe trots van New York moet worden....

afl. 16

3/09/2014
Bij grote rampen zoals de tyfoon Haiyan in de Filippijnen of de aardbeving in Haïti vragen hulporganisaties om geld te storten. Wat gebeurt er met al dat geld?...

afl. 19

2/09/2014
Telefacts gaat dieper in op twee actuele thema’s: de kostprijs van echtscheidingen en de moeite die het kost om foto’s of filmpjes te verwijderen die door anderen op het internet zijn gegooid....

Dit zag je dinsdag 16 september in Telefacts

Het grootste seksonderzoek van Vlaanderen: Waarom vrijen wij?

Telefacts brengt de resultaten van het grootste seksonderzoek van Vlaanderen rond de vraag: ‘Waarom hebben we eigenlijk seks?’. Niet alleen om ons voort te planten, of omdat het bij de romantiek hoort. 

De Universiteit Gent heeft onderzocht dat er maar liefst 237 redenen zijn. En daar zitten een aantal heel verrassende tussen. Meer dan 5.000 mensen namen deel aan het onderzoek, de resultaten krijgt u in primeur. Herbekijk hier de volledige uitzending.

Betaal je te veel voor het onderhoud van je wagen? 

Elk jaar moeten bijna 700.000 auto’s in ons land naar de garage voor een onderhoud. Veel automobilisten stellen zich vragen bij hun factuur. Wat heeft de garagist juist vervangen? En waarom kosten die onderdelen zoveel? Herbekijk hier de volledige uitzending.

Dit zag je woensdag 10 september in Telefacts Laat

De kroon op New York

Begin 2015 -over een klein half jaar dus- zal New York een attractie rijker zijn. Dan opent de 100ste verdieping van het One World Trade Center zijn deuren voor het publiek. Sinds 2006 hebben duizenden mensen gebouwd aan wat de nieuwe trots van New York moet worden. 
Aan de vooravond van de 13de verjaardag van de aanslagen van 9/11, toont Telefacts Laat een unieke reportage over de bouw van het 541 meter hoge One World Trade Center: vanaf de eerste steen tot het hoogste punt. Herbekijk de uitzending hier!

Wat is jouw avondritueel?

De redactie van Telefacts vraagt zich af wat jouw avondritueel is. Wat doe jij net voor het slapengaan?
Lees je elke avond in bed om tot rust te komen? Check je nog snel alle berichten op je smartphone of tablet? Kijk je liever televisie of werk je tot het tijd is om te gaan slapen?

Laat het ons weten met een kort filmpje (maximum 1 minuut) waarin duidelijk te zien is wat jouw hoofdactiviteit is ’s avonds.

Film jezelf of je gezinsleden tijdens het avondritueel en mail deze video naar telefacts@vtm.be

Telefacts is het reportagemagazine van VTM dat wekelijks extra duiding brengt bij bepaalde belangrijke nieuwsfeiten.

Alle afleveringen van Telefacts kan je hier volledig gratis herbekijken.

 

 

 

Extra