Video: Video: trailer Telefacts 11/9
Video: trailer Telefacts 11/9
Uw video is aan het laden...

Achter de schermen van de Memorial

10/09/2012 - 14:03 1 keer bekeken

Dinsdag 11 september - Afgelopen vrijdag lokte de 36ste Memorial Van Damme opnieuw 47.000 sportliefhebbers naar het Koning Boudewijnstadion. In heel Europa, de Verenigde Staten en zelfs in Azië wordt deze bijzondere happening live uitgezonden. Wereldsterren zoal Usain Bolt, Yohan Blake, Anna Cicerova en Aries Merrit - allen gouden medaillewinnaars op de Olympische Spelen in London- zijn er kind aan huis. Wilfried Meert is de bezieler en de organisator van dit sportief hoogtepunt. 36 jaar geleden was Meert journalist en een enorm bewonderaar van Ivo Van Damme. Hij beloofde Van Damme ‘iets speciaals’ te doen indien de jonge atleet zou presteren op de Olympische Spelen van Montreal in 1976. Van Damme kwam om het leven, en de rest is geschiedenis. “Wij journalisten hadden tussen pot en pint gezegd: als jij goed presteert in Montreal dan gaan wij iets doen … We hebben elkaar gezien na de spelen. En toen zeiden we, belofte maakt schuld. Nu moeten we doorgaan. We gaan een meeting organiseren. En we zijn uit elkaar gegaan met als opdracht... zoek een gepaste naam voor die meeting... Helaas is het 6 weken later Memorial Ivo Van Damme geworden”. Vandaag de dag is de Memorial één van de grootste atletiekevenementen ter wereld geworden. Maar Meert blijft nog steeds de sterke man achter de organisatie. Dankzij zijn persoonlijke contacten met topsporters slaagt hij er telkens in een prachtaffiche samen te stellen. Yohan Blake, tweemaal zilver in Londen, is onder de indruk van de 68-jarige organisator. “I met him back in Jamaica? He makes you feel comfortable. He makes you feel like at home. I think he’s a really good guy you know… Because of him. I’m here. Because I would be home otherwise. Because of mr. Meert, really good character. Meert zorgt ervoor dat de organisatie perfect verloopt. Er ontgaat hem niets. Hij kent de aankomsturen van de atleten, begeleidt hen persoonlijk naar persconferenties en zorgt ervoor dat ze niets tekort komen. En daar ligt net de kracht van de organisatie. Hij weet alles en stelt alles in het werk om de Bolt’s en Cicerova’s van deze wereld te behagen. “Ik zit met hen aan tafel, ik praat met hen. Ik vraag hoe het met de familie is. Ik gedraag mij gewoon, hoe ik met mijn eigen familie en vrienden omga, en dat blijft bij hen hangen want dat zijn jonge mensen, zij komen naar Europa. Naar een meeting die een grote naam heeft in het circuit. Als je dan ontvangen wordt als een vriend des huizes dat onthouden die mensen en dat zeggen ze voort.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

00:34
Di, 17/02/2015

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

afl. 8

24/02/2015
Veel Vlaamse zwangere vrouwen doen de NIPT-test om te checken of hun toekomstige baby het syndroom van Down heeft....

Telefacts

Dit zag je dinsdag 24 februari in Telefacts

Houd ik mijn kind of niet?

Veel Vlaamse zwangere vrouwen doen de NIPT-test om te checken of hun toekomstige baby het syndroom van Down heeft. Indien de test dit uitwijst dat het kindje het syndroom heeft, is de vraag van de dokters: houd je je kind of niet? Een hartverscheurende keuze die je als mama en papa in wording niet wil maken.

Het is een beslissing op leven en dood. Telefacts brengt een aangrijpende reportage over mensen die de keuze wel moeten maken. Bekijk hier de trailer.

Made in Belgium

Hoe ‘made in Belgium’ zijn de producten die je koopt in de winkel en waarvan je verwacht dat ze echt Belgisch zijn? Telefacts onderzoekt de food en de non food in onze winkels en doet enkele onthullingen. 

Telefacts Laat

Dit zag je woensdag 18 februari in Telefacts Laat

Drugskoeriers

Vorige week sprak Luk Alloo in ‘Alloo in de buitenlandse gevangenis’ met Benjamin, een Vlaming die in Bolivië vastzit voor smokkel van cocaïne. Benjamin werd opgepakt omdat zijn kleren ‘geïmpregneerd’ waren met cocaïne. In de uitzending vertelde Benjamin aan Luk Alloo dat de echte ‘smokkelspecialisten’ in Peru zitten.

Vanavond in Telefacts Laat tonen de Peruviaanse drugkartels hoe ze Europese koeriers -zoals Benjamin -ronselen en hoe ze valiezen en kleding klaarmaken voor smokkel. Nooit eerder kreeg een cameraploeg zoveel toegang tot de interne keuken van de Zuid-Amerikaanse drugskartels. Bekijk hier de trailer.

Oordeel van de Raad voor Journalistiek

Geen journalistieke fouten in Telefacts-uitzending over ex-gevangenisdirecteur Jef Buts

De Raad voor journalistiek, een onafhankelijk adviesorgaan dat zich buigt over journalistieke deontologie, zegt dat het programma Telefacts geen fouten heeft gemaakt in een reportage over de gewezen gevangenisdirecteur Jef Buts.

In de reportage van 1 oktober 2013 getuigden een aantal ex-medewerkers en ex-gevangenen over corruptie en seksuele intimidaties door Jef Buts. De gevangenisdirecteur vond dat de reportagemakers journalistieke fouten hadden gemaakt en diende daarop een klacht in bij de Raad voor Journalistiek. De Raad heeft het dossier bestudeerd en oordeelt dat de deontologische regels niet zijn geschonden. Daarom heeft de Raad de klacht ‘ongegrond’ verklaard.

De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.

Telefacts programma info

Telefacts is het reportagemagazine van VTM dat wekelijks extra duiding brengt bij bepaalde belangrijke nieuwsfeiten.

Alle afleveringen van Telefacts kan je hier volledig gratis herbekijken.

 

 

 

Extra