Telefacts

Dit zie je dinsdag 21 april in Telefacts

Samen zijn we rijk

Vliegen in je eigen helikopter, rijden met sportwagens, op vakantie gaan in miljoenenvilla's over de hele wereld of varen met een zeiljacht. Voor de meesten lijkt het een onbereikbare droom, enkel weggelegd voor de superrijken. Maar dat hoeft het niet te zijn. Als je maar wil delen, kan je een luxeleven leiden. Catherine Moerkerke ging praten met gewone Vlamingen die hun droom zien uitkomen.

 

Telefacts Laat

Dit zie je woensdag 15 april in Telefacts Laat

De schandpaal is terug

In Oklahoma City kan je maar beter niet naar de hoeren gaan.  In de rosse buurt rond Robinson Avenue ligt Brian Bates op de loer met zijn camera. Hij probeert elke klant die een meisje oppikt met zijn wagen, te volgen om ze dan bij  het vrijen te betrappen. Klant én hoertje worden gefilmd en de video komt uitgebreid op het internet. “Alle klanten schamen zich wel een beetje als ze naar de hoeren gaan, en die schaamte wil ik nog groter maken”, zegt Brian.  “Allemaal hebben ze nu schrik dat vrienden en familieleden, mijn video’s van hun geflikflooi met hoeren te zien krijgen”. Bates zegt dat hij zo de buurt wil zuiveren, maar ondertussen verdient hij wel mooi geld met de advertenties op zijn website.

Sites zoals die van Brian Gates zijn de moderne versie van de middeleeuwse schandpaal. Mensen worden na een overtrekding gestraft en openbaar vernederd.  Wat Gates doet, is niet onwettelijk in Oklahoma, maar het is een privé initiatief. Maar ook lokale ordediensten vinden zo’n  publieke vernedering een goed alternatief voor een lange celstraf. Bekijk hier de trailer.

 

Bekijk volledige afleveringen

afl. 12

15/04/2015
In Oklahoma City kan je maar beter geen prostituee opzoeken. In de rosse buurt rond Robinson Avenue ligt Brian Bates op de loer met zijn camera....

Nieuwe fragmenten

Oordeel van de Raad voor Journalistiek

Geen journalistieke fouten in Telefacts-uitzending over ex-gevangenisdirecteur Jef Buts

De Raad voor journalistiek, een onafhankelijk adviesorgaan dat zich buigt over journalistieke deontologie, zegt dat het programma Telefacts geen fouten heeft gemaakt in een reportage over de gewezen gevangenisdirecteur Jef Buts.

In de reportage van 1 oktober 2013 getuigden een aantal ex-medewerkers en ex-gevangenen over corruptie en seksuele intimidaties door Jef Buts. De gevangenisdirecteur vond dat de reportagemakers journalistieke fouten hadden gemaakt en diende daarop een klacht in bij de Raad voor Journalistiek. De Raad heeft het dossier bestudeerd en oordeelt dat de deontologische regels niet zijn geschonden. Daarom heeft de Raad de klacht ‘ongegrond’ verklaard.

De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.