Video: Welkom in België
Welkom in België
Uw video is aan het laden...

Welkom in België

30/01/2012 - 14:07 1 keer bekeken

Dinsdag 31 januari - In een klaslokaal in het Poolse Szaflary, op een uurtje rijden van Krakau, weerklinkt ‘ Lieve kleine piranha’, van Gorki. Een 10-tal Poolse verpleegsters krijgt er les Nederlands, want over een goeie 2 maanden moeten ze aan de slag in Vlaamse rust- en verzorgingstehuizen of in ziekenhuizen.

“Ik wil weg uit Polen want als verpleegkundige hebben wij niet goede werk”, vertelt Katarina Reszkiewicz, in gebroken maar verstaanbaar Nederlands. Katarina is 23 en behaalde twee jaar geleden haar diploma als verpleegkundige. Sindsdien zit ze zonder werk. “In België kunnen wij dubbel zoveel verdienen als in Polen. Ik wil in België blijven tot mijn pensioen”. Katarina en haar collega’s moeten sociale offers brengen, want als ze vertrekken laten ze alles achter. "Dat is moeilijk situatie met mij en mijn man en mijn kinderen. Ik denk we moeten veel praten met GSM. Dat is alles, zegt  de 43-jarige Beata Lewandowka.

Vlaanderen heeft vandaag 1750 verpleegkundigen te weinig en het tekort loopt jaar na jaar op. Over 3 jaar zullen er  meer dan 3000 tekort zijn en daarom zoeken we ze in het buitenland.  De nieuwe tendens is Zuid-Europa, meer bepaald Portugal. Birgit De Smedt, van uitzendkracht Randstad Interim, ziet op een paar dagen wel 70 sollicitanten in Lissabon. “Een paar jaar geleden vonden we bijna geen mensen in Zuid-Europa. Maar nu is er sprake van een exodus. De crisis slaat hier zo hard toe, dat veel mensen die ik spreek, echt willen verhuizen”, aldus De Smedt. “Ze verdienen hetzelfde loon als een Belgische verpleegkundige, maar voor hen is dat een enorm verschil”.

Maar de taal is een groot struikelblok. Want een goeie communicatie tussen patiënt en verpleegkundige kan van levensbelang zijn.

Telefacts gaat op bezoek in de Poolse en Portugese opleidingscentra voor verpleegkundigen en sprokkelt de verhalen van de vrouwen die hier de jobs komen invullen, waarvoor wij geen mensen meer vinden.

Ontdek meer over Telefacts