Ultralopers

26/03/2012 - 16:55

Dinsdag 27 maart - Een kleine 10 jaar geleden begon Vlaanderen massaal te lopen met programma’s als Start-to-Run. In 2007 waren er naar schatting 550.000 mensen gebeten door de loopmicrobe, vandaag zijn dat er al meer dan 1 miljoen. “Lopen is populairder dan ooit. Een ongezien groot aantal Vlamingen loopt”, stelt Jeroen Scheerder, professor Sportmanagement aan de KULeuven.

Wedstrijden als de 20 kilometer van Brussel of de ‘Antwerp 10 miles’ trekken tienduizenden lopers, steeds meer mensen wagen zich aan een marathon, maar de echte nieuwe uitdaging is Ultralopen.

“Ik heb al 4 keer de Spartathlon gelopen”, vertelt Luc De Jaeger. “246 kilometer, van Sparta naar Athene, in minder dan 36 uur. Het is een gekke wedstrijd, maar het is niet voor gekken want je moet verdraaid slim en sluw zijn als je het wil halen”.

Pieter Vermeesch is veelvoudig Belgisch kampioen op de 100 kilometer. “Af en toe loop ik naar mijn werk om te trainen. Da’s zo’n 60 kilometer … in 4 uur en half”, vertelt Peter. “Na mijn eerste marathon wou ik de lat nog wat hoger leggen en toen kwam ik uit bij ultralopen. Het is een echt gevecht tegen jezelf”

Volgende maand zijn er tal van ultraloopwedstrijden in binnen- en buitenland. Telefacts volgt nu al een aantal Vlaamse ultralopers tijdens hun trainingen.

Ontdek meer over Telefacts