Het stigma van doping

30/01/2012 - 14:11

Dinsdag 31 januari - Of Bart Wellens doping heeft gebruikt zal het gerechtelijk onderzoek uitwijzen. Punt is dat er nu al een zweem van schuld over hem hangt, ook als hij niet zou hebben gebruikt.

“Je geraakt daar nooit meer vanaf”, weet triatleet Rutger Beke. In 2004 testte hij positief en kreeg hij 18 maanden schorsing aan z’n been gelapt. “In begin was dat erg. Ik durfde niet rondlopen in Leuven. Mensen wezen zonder schaamte naar mij en zeiden dat ik een dopingzondaar was. Het gevolg is dat je je opsluit in je eigen huis.”. Uiteindelijk werd Beke vrijgepleit: hij had niet gebruikt, maar het stigma bleef. “ Op een congres deze winter heeft een sportarts nog maar eens beklemtoond dat ik toch wellicht doping heb gebruikt. Het blijft plakken”.

Veldrijder Ben Berden werd in 2005 betrapt op het gebruik van EPO en gaf z’n fout ook meteen toe.

“Dat leek me de enige juiste manier van reageren. Open en eerlijk. Maar het gerecht zag er voorbedachte rade in. Ik werd 2 jaar geschorst en moest 60.000 euro betalen. Ik betaal er nog voor af.”, vertelt Berden.  Vandaag rijdt hij nog, maar hij kan allang niet meer mee met de top. “Als ik nu rijd en je hoort zatlappen roepen: ‘Berden, je had beter je EPO genomen!’, dan doet dat verschrikkelijk pijn. Ik ben in de fout gegaan, heb geboet, maar het blijft me achtervolgen”.

Ontdek meer over Telefacts