Video: De reis van de garnaal
De reis van de garnaal
Uw video is aan het laden...

De reis van de garnaal

12/12/2011 - 17:42 1 keer bekeken

Dinsdag 13 december - Belgen zijn de grootste Noordzeegarnalen-eters ter wereld.  Goed 15.000 ton per jaar of meer dan een derde van alle garnalen die uit de Noordzee gevist worden. De tomaat-garnaal bijvoorbeeld is een klassieker als voorgerecht op de kersttafel.

Maar het zijn vooral de Nederlanders die ze vangen en ze dan transporteren naar Marokko. Want 99% van alle grijze garnalen, maakt een reis van meer dan 5000 kilometer vanuit de Noordzee tot op ons bord.

Telefacts bezoekt uitzonderlijk de garnaalpellerijen van Tanger, waar ongeveer 10.000 vrouwen aan een razend tempo pellen. “De vrouwen worden betaald per kilo, niet per uur. Hoe meer of hoe sneller ze pellen, des te meer verdienen ze. Iemand die snel pelt kan tot 300 euro per maand verdienen. Terwijl in de confectiesector dat bijvoorbeeld amper 200 euro per maand is”, legt Cees Machielsen van garnaalproducent Klaas Puul uit.

Telefacts reconstrueert de reis van de garnaal. Vanuit de zee tot op het bord. En topchef Stéphane Buyens bekijkt het kwaliteitsverschil tussen de -recht uit zee- garnaal en de gepelde garnaal die Europa is doorgereisd.

Ontdek meer over Telefacts