Video: Dagboek van een dakloze reporter
Dagboek van een dakloze reporter
Uw video is aan het laden...

Dagboek van een dakloze reporter

19/12/2011 - 16:16 1 keer bekeken

Dinsdag 20 december - Op dit ogenblik zijn naar schatting 2000 mensen in Brussel dakloos. Het is de Brusselse opvangdienst Samu Social die de telling heeft gehouden.  De 1000-den asielzoekers zijn niet meegeteld, omdat ze onder de bevoegdheid van Dienst Vreemdelingen Zaken vallen. Toch wonen ook zij vaak op straat.

Maar hoe hard is het leven, als je elke dag en nacht in de koude moet wonen en slapen?

Telefacts-reporter Roel Nollet wou het aan den lijve ondervinden. Daarom trok hij 5 dagen en 4 nachten de straat op. Zonder geld, zonder eten, alleen bewapend met een kleine camera. Al die tijd leeft en overleeft Roel, als een dakloze.

Al op de eerste dag moet Roel schooien voor eten. Hij probeert het bij een broodjeszaak in het Noordstation. “We gooien niks weg. De baas heeft een deal met een dierenasiel. De overschotten zijn normaal voor de dieren, maar ik zal je wel een paar broodjes geven”, zegt een vriendelijke verkoper.

Maar als Roel zich wat wil opfrissen in een toilet van het station, heeft een wc-dame minder begrip voor zijn situatie. “Dat is dan 40 cent, mijnheer. Als u geen geld hebt, moet u niet komen. Het is altijd hetzelfde met jullie.”  De regels gelden voor iedereen, maar niet iedereen heeft het even makkelijk om naar die regels te leven. 

Roel ontmoet verschillende daklozen. Pepe en José, twee jongens uit Spanje en Portugal leren hem de kunst van het bedelen: “Je moet een goed verhaal hebben. Gewoon veel mensen aanspreken en vriendelijk zijn. Zo bedel je gemakkelijk op een dag 20 tot 30 euro bij elkaar.”

De wetten van de straat zijn hard. Tijdens een voedselbedeling in het Centraal Station breekt een vechtpartij uit. Het zijn meestal daklozen onder elkaar. Henri, 39, heeft een blauw oog, een snede boven z’n oog en een stevige hoofdwonde. “Ik kwam tussenbeide in een gevecht tussen 2 dakloze vrouwen. Ze hebben me geschopt en geslagen, met dit als resultaat. Ik zou naar het ziekenhuis moeten, maar dat gaat niet. Geen papieren, geen geld…”.

4 nachten op rij zoekt Roel een slaapplaats ergens in het portiek van een gebouw, want de stations sluiten ’s nachts. Het is maar een paar graden boven het vriespunt, het regent en slapen doet ie met 1 oog open. Uit angst om beroofd te worden.

Het dagboek van een dakloze reporter, vanavond in Telefacts.

Ontdek meer over Telefacts