Hoe 'groen' is het koninklijk paleis?

18/01/2010 - 13:44

Op zondag 17 januari 2010 brengt Royalty een reportage die – aan de hand van warmtefoto’s- aantoont dat koning Albert terecht werken wil laten uitvoeren in het koninklijk paleis van Brussel en het kasteel in Laken, omdat de energiefactuur nogal hoog oploopt: 500.000 euro op jaarbasis of 5 procent die de Civiele Lijst ter beschikking stelt van de koning.

In Brussel en Laken wil “het paleis” op termijn ook zelf energie opwekken. Daarover praat Royalty met de directeur-generaal van Fedesco, Wim Vanstraelen. Hij doet uit de doeken wat de energiepistes zijn waar het paleis op broedt. Fedesco is een publiek energiedienstenbedrijf dat energiebesparingen in federale overheidsgebouwen wil realiseren.

Uit de warmtefoto’s blijkt alvast dat het dak, de ramen en het schrijnwerk de zwakke punten zijn. En de serres zijn ook in Laken sowieso energievreters. Maar al bij al is de warmte die ontsnapt uit paleis en kasteel beperkt. Een grote plus zijn de heel dikke muren die zeer isolerend zijn. Het advies van een thermo-expert (van Thermodetect) aan de koning is duidelijk: Isoleer het dak én schakel over op dubbele beglazing of thermisch glas. Onbekende bij het onderzoek was wel hoeveel er binnen op dat moment gestookt werd.

Royalty brengt op zondag 17 januari 2010 ook een reportage over Michelle en Barak Obama, die volgende week precies 1 jaar aan de macht is. Er wordt nagegaan wat de bijzondere liefdesrelatie is tussen de twee. Dit gebeurt op basis van beelden en verklaringen van beiden en een interview dat illustreert hoe liefde en macht samengaan.

Ontdek meer over Royalty

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Extra