Voethygiëne

06/06/2012 - 13:11

Zweet en warmte vormen een prima voedingsbodem voor bacteriën die zich nestelen in de opperste huidlagen van de voetzool. Hun aanwezigheid is merkbaar door de typische penetrante geur en de kleine putjes die op de voetzolen ontstaan. Droog houden van de voeten helpt en dat kan door dagelijks wisselen van schoeisel en sokken.

Een teenschimmel ontstaat in de ruimte tussen teen 4 en 5. Van daaruit kunnen de andere plooien tussen de tenen ingenomen worden. Teenschimmels zijn overal op de huid aanwezig en wachten op een gunstige gelegenheid om zich te manifesteren. Voorkomen kan door de teenruimtes rein en droog te houden. Heeft er zich toch een schimmel genesteld, dan kan een specifieke anti-schimmelzalf of poeder de aandoening bestrijden.

Kalknagels zijn het gevolg van een groeistoornis van de nagel. Dat is meestal het gevolg van een slechtere doorbloedeing ter hoogte van het nagelbed, wat kan optreden bij mensen met diabetes en een slechte bloedcirculatie. In de vervormde nagel ontstaan bartsen en kloven waarin zich schimmels kunnen vormen, zodat een schimmelnagel ontstaat. 

Meer info:

http://www.preveweb.be/styled-129/styled-142/index.html

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3639

Ontdek meer over Het Spreekuur