Jan

16/01/2012 - 10:41

Jan

Wat was ik vrijdag eerst kwaad op Maarten! Eindelijk had ik de dames van de Rotary kunnen overtuigen om in zijn restaurant te gaan eten en dan komt hij af met Jan om ons te bedienen. Ik was not amused en dacht dat er een ramp zou gebeuren.

Maar Jan toonde zich van zijn beste kant. De manier waarop hij de gerechten presenteerde en de wijn aanprees: chapeau. Toch bleef ik tot op het laatst met de daver zitten, maar Jan ontpopte zich tot de held van de avond. Mijn held, jawel, maar niet alleen van mij. Hij mag zich binnenkort aan een pak invitaties verwachten om op feestjes allerhande te gaan opdienen. Toen ik na afloop van de avond thuis kwam en alles aan Mathias vertelde, zei hij iets dat me eigenlijk wel geraakt heeft.

Volgens hem zie ik Jan te gemakkelijk als de clown van het circus en onderschat ik zijn capaciteiten. Daar heb ik toch eens diep over nagedacht. Maar eerlijk, niets is minder waar. Ik heb Jan altijd gerespecteerd. Het probleem is dat het succes van zijn broer hem naar het hoofd is gestegen.

Dat klinkt misschien raar, maar ik zal het uitleggen. Guido had succes als zakenman. Hij slaagde erin om door hard te werken een elektronicabedrijf uit de grond te stampen, werd manager van het jaar, breidde zijn bedrijf uit. Toen Jan zag dat zijn broer daarvoor veel respect kreeg, dacht hij dat hij minstens even goed moest doen als Guido om hetzelfde respect te krijgen. Hij probeerde zijn broer te kopiëren. Stom, want in Jan zit geen zakenman. Hij heeft andere eigenschappen.

Toch dacht hij dat hij zichzelf serieus moest nemen om serieus genomen te worden. Terwijl hij gewoon zichzelf had moeten blijven, want dan is hij op zijn best als joviale, attentvolle man die uitstekend met mensen kan omgaan. Zoals vrijdag bewezen is. Het respect van de dames was groot. En Mathias heeft niet helemaal ongelijk. Jan is soms de clown van het circus, maar dat is geen oneer, integendeel. Negentig procent van het publiek komt voor de clown. Zolang die het maar bij zijn grappen houdt en niet in de trapezes gaat hangen.

Bedankt Jan, in naam van de dames van de Rotaryclub voor de goede zorgen. Het was een fijne avond en weet dat ik je respecteer! Hoe vinden jullie dat Jan het gedaan heeft?

Tot volgende week!

Ontdek meer over Familie

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Personages

Extra