Burn-out

30/04/2012 - 13:15

Wie hield het voor mogelijk dat een workaholic als onze Peter ooit zou kampen met een burn-out? Ik in ieder geval niet. Toen we onder ons tweeën in Amerika waren, begon hij geregeld over het werk. Als ik had toegegeven, zou ik een paar keer per dag moeten bellen hebben met instructies voor Veronique en Mathias. Ik weigerde, en niet alleen omdat het voor hen in de meeste gevallen al midden in de nacht was.

Na onze terugkeer verwachtte ik dan ook dat hij onmiddellijk aan het werk zou gaan. Groot was mijn verbazing toen dat niet gebeurde. Blijkbaar was hij tijdens onze vlucht naar België op één of andere manier tot inzicht of bezinning gekomen. Of was het het weerzien met Louiseke dat hem zo geraakt had. Het arme kind durfde hem amper aan te raken uit schrik dat ze hem pijn zou doen.

Hoe dan ook, het is een gevoel dat ik ken. Na Maison Marie-Rose en ondanks alle succes, was het voor mij over en out. Ik had kunnen meestappen in het holdingverhaal. Maar waarom me dag na dag nog uitsloven? Aan wie of wat had ik iets te bewijzen? Het leven is veel meer dan werken alleen. Er zijn ontelbare dingen die het leven boeiender en waardevoller maken: je geliefde, de kleinkinderen, de familie, de vrienden. Geluk ligt dikwijls verscholen in de kleine dingen waar we al te gemakkelijk overheen kijken omdat ze banaal lijken, maar dat niet zijn.

Ik had geen zin meer om mezelf te blijven voorbij hollen zonder tijd te maken om even stil te staan of te genieten. Waarom kijken zonder te zien?

Bij mij werden die gedachten gelukkig niet gedicteerd door een levensbedreigende ziekte zoals bij Peter, maar door de leeftijd. Niet dat ik me oud voelde, maar ik besefte dat het nu of nooit was. Dat streven naar altijd meer is zo misleidend. Je denkt dat het moet, dat het niet anders kan, maar dat maak je jezelf wijs. Wat heb je aan veel geld als je er niet van kunt genieten? Je bent beter af met kwaliteit dan met kwantiteit. 

Ik ben blij dat Peter dat nu ook beseft. Het zal van hem ongetwijfeld een rijker mens maken, al heeft het niets met geld te maken. Of hij vroeg of laat terug aan het werk gaat, maakt niet zo veel uit. Dit is een les die hem een leven lang zal bijblijven. Hoe hard hij ook bezig is, hij zal zich altijd herinneren dat er nog andere, veel belangrijkere zaken zijn in het leven: een glimlach van June, een knuffel van Louise... En dat is goed. Zelf heb ik het me nog geen seconde beklaagd dat ik op de rem ben gaan staan op een moment dat ik in volle vaart op een kruispunt afstevende terwijl de lichten op rood sprongen. Sommigen houden zelfs dan het gaspedaal ingedrukt, met alle gevolgen. Op tijd stoppen en genieten van het leven is de boodschap. Ik kan het iedereen aanraden.

Tot volgende week!

Ontdek meer over Familie

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Personages

Extra