Ondernemen: Overname

21/01/2013 - 13:55 1 keer bekeken

Je bedrijf overlaten? Denk er op tijd aan! 

Wist je dat je voor je zaak een betere prijs kan krijgen als je op tijd aan de voorbereiding begint?

Een tijdige en goede bedrijfsoverdracht voorkomt dat, zoals we in Crème de la Crème zien, de eigenaar genoodzaakt is de prijs van de koper te aanvaarden om zo snel mogelijk het bedrijf te verkopen. Een tijdige voorbereiding zorgt ervoor dat je beter kan onderhandelen voor de beste prijs. De waarde van het bedrijf kan verhoogd worden door vooraf risico’s te verlagen. De finale prijs is het resultaat van een goede onderhandeling die onderbouwd is door goede cijfers. Immers, veel ondernemers rekenen erop dat de overname van hun zaak hun pensioen aanvult. 

De kansen op een succesvolle verderzetting van het bedrijf worden verhoogd wanneer de overdrager het bedrijf klaar maakt voor verkoop. Deze voorbereiding zal ook weerspiegeld worden in de waarde van het bedrijf. ‘Uitbollen voor het pensioen’ zorgt er voor dat de zaak minder waard is dan wanneer je blijft investeren in de toekomst.

Wist je dat je opvolger baat heeft bij een goede voorbereiding?

De kinderen moeten geen schenkingsrechten betalen als je het familiebedrijf schenkt, terwijl zij wel successierechten moeten betalen als het bedrijf in de erfenis komt. Veel ondernemers zijn genoodzaakt om hun bedrijf te verkopen omdat ze niet tijdig beginnen met de voorbereiding van de overdracht aan de volgende generatie.

Wist je dat je terecht kan bij Agentschap Ondernemen voor een gratis test of informatiepakket?

Op de website van Agentschap Ondernemen kan je met een gratis zelftest nagaan in welke mate jouw bedrijf klaar is voor opvolging of overname. Het gratis infopakket kan je aanvragen via 0800 20 555. Dit bevat onder meer info over subsidies e.a. Wist je dat je voor het inschakelen van een gespecialiseerd adviseur, tot 25.000 euro subsidies kan krijgen bij Agentschap Ondernemen.

Ontdek meer over Crème de la Crème